Stäng fönster Stockholm kn, SKÅDEBANAN 2 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventerat i september 1999

Kedjehusområde i södra Bredäng

Enhetligt utformade kedjehus av två huvudtyper i ett område som i söder avgränsas av Eksätravägen och Skärholmsvägen och i övriga väderstreck av parkmark. Området ligger i svag södersluttning. Kvarteren skiljs åt av Frimurarvägen. Inom området leder asfalterade bilvägar fram till husen. Inom området finns ett par allmänningar med lekplatser med lekredskap. Tomterna avgränsas av häckar.

· Våningar: 1 våning samt inredd vind, några längor har dessutom en suterrängvåning.
· Tak: Husen har sadeltak belagt med svarta betongpannor. Vita vindskivor.
· Fasad: Gulmålad stående panel samt tegel.
· Sockel: Betong, målad.
· Fönster: En- och tvålufts, vitt trä.
· Entré: Dörrar av teak med stående rutmönster och sidoljus med mönstrat glas.
· Stomme: Trä, "monteringsfärdigt".
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Smygande förändringar såsom utbytta garageportar, fönster och takmaterial, extraisolering, nya kulörer, utbyggda skärmtak mellan byggnadskropparna, verandor, vinterträdgårdar och takterrasser.
Husen i området är av två huvudtyper; Typ 1: Kedjor i öst-västlig sträckning, med takåsen i öst-västlig riktning. Taken har två plåtinklädda takkupor mot söder samt ett takfönster mot norr. Gavelfasaden mot väster är av rött tegel, övriga fasader har gulmålad stående panel. Typ 2: Kedjor i nord-sydlig sträckning. Dessa är färre till antalet. Även dessa har sadeltak med takåsen i öst-västlig riktning men de har bara en takkupa och den är mot norr. Denna typ har långväggen mot söder i tegel och övriga väggar i gulmålad stående panel.

Till samtliga hus hör ett garage med vitmålad liggande fjällpanel. Alla hus har entréerna placerade mot garaget som sedan binder i nästa hus. Garagen på gatornas norra, västra och östra sidor har flackt plåttäckt sadeltak med traditionell takfot. De söder om gatorna har lådformad takfot. Garagen har en enkel vipport av trä. Vissa gavelhus har garaget i vinkel.

KOMMENTAR
Området som helhet präglas av en mycket stor enhetlighet. Byggnaderna har en lite udda gestaltning med enbart en fasad i tegel. Området har, trots de smygande förändringarna, en i hög grad bevarad ursprungskaraktär. Volymer, kulörer och material är i stor utsträckning bevarade.