Stäng fönster Mölndal kn, DELBANCO 1 M.FL. ÖSTER

OMRÅDE
Enerbacken ligger högst upp på sluttningen öster om E6:ans motorväg, varifrån man har utsikt ut över dalgången och Mölndals centrala bebyggelse. Två matargator, Delbancogatan och Lövgatan leder fram till områdets sju flerbostadshus, tre garagelängor och livsmedelsbutik. Bostadshusen - 3 -vånings gula tegellamellhus - är placerad som hus i park, topografiskt inpassade i den sluttande terrängen. Bebyggelsen är uppdelad i två grupper. Söder om Lövgatan inom kvarteret Delbanco, ligger två raka lamellhus, i vinkel. Norr om Lövgatan inom kvarteret Pensén, ligger fem svängda lamellhus med entréer i suterrängplanet. Husen är grupperade kring en trädbevuxen kulle i områdets mitt, vid vilken man anlagt en konstnärligt utsmyckad lekplats och muromgärdad berså. Ytterligare en lekplats ligger försänkt med träspontväggar i en av slänterna. Enerbacken är ett trafikseparerat bostadsområde med parkeringsplatser och garagelängor placerade parallellt med bostadshusen i anslutning till Delbancogatan. I en utbyggnad i suterrängplanet mot Delbancogatan finns en butikslokal; Enerbackens livs. Den angränsande bebyggelsen består av villor.

Enerbacken var ursprungligen en gård, som ägdes av Mats Munk 1609. Till gården hörde från 1697 Enerbackens kvarn. På själva bostadsområdet Enerbacken fanns tidigare en fotbollsplan benämnd "stubbeplan" som låg ungefär där Lövgatan ligger idag. Här föddes frisksportarrörelsen i Mölndal och det stod strid om huruvida den nuvarande bebyggelse skulle ske, då området var ett populärt fritidsområde. För att spara mark föreslog HSB att man skulle koncentrera bebyggelsen genom att bygga punkthus, men byggnadsnämnden var negativ. Det blev istället lamellhus.

BYGGNADER
Inom området finns sju bostadshus, tre garagelängor och en livsmedelsbutik. Bostadshusen inom de båda kvarteren har många likheter vad gäller byggnadsteknik och materialval, men skiljer sig åt i detaljerna. Både de raka (Delbanco) och svängda huskropparna (Pensén) är uppdelade i mindre byggnadsvolymer genom förskjutningar och nivåanpassningar. Den framträdande takfoten är markerad med en vitmålad indragen gesims av liggande vitmålad träpanel. Fasaderna är rytmiskt indelade av vertikala indragna partier med parvis placerade balkonger med fronter av vinröd plåtpanel på en aluminiumkonstruktion. Väggarna i balkongnischerna är vitmålade. Fönstren är vitmålade. Även gavlarna har fönster. På västfasaderna finns enluftsfönster med vädringsruta alternativt vädringsventil. Övriga fasader har enluftsfönster utan vädringsparti. Entrépartierna skiljer sig åt mellan de två hustyperna. I de raka lamellhusen är trapphuset placerat med fönster i fasad i ett vertikalt och djupt indraget gråmålat fasadparti. I de svängda husen ligger entrén i det indragna fasadlivet till suterrängplanet. Trapphuset saknar där fönster i fasad då det ligger centralt i huskroppen. Istället kommer mycket ljus in i entréhallen genom de glasade ekdörrarna med sina två sidoljus.

Våningar: 3-4, suterräng
Stomme/konstruktion: bärande innerväggar och bjälklag i betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gul
Takform: flackt valmat sadeltak
Takmaterial: mörkgrå plåt eller papp
Utvändiga detaljer: se ovan

Endast mindre förändringar har skett av bebyggelsen sedan den byggdes 1964. På de raka lamellhusen har det ursprungliga papptaket ersatts med plåt. Balkongerna har fått nya fronter liknande de ursprungliga, ibland är de även inglasade och på de raka lamellhusen är de ursprungliga entrépartierna av trä utbytta mot aluminiumpartier. Den största förändringen är att det ökade bilinnehavet resulterat i fler garagelängor och parkeringsplatser inom området.

KOMMENTAR
Karaktäristiskt för området är samspelet mellan byggnadernas svängda former och det öppna kuperade parklandskapet, vars parkkaraktär ytterligare förstärks genom att ingen biltrafik förs in mellan husen. Även vid utformningen av den centrala muromgärdade bersån och lekplatsen har det kuperade parklandskapet varit ett medvetet gestaltande motiv. Byggnadernas fasader är välkomponerade med många estetiskt och hantverksmässigt välutformade detaljer. Bland annat tak- och takfotsutformningen medverkar till att de relativt långa fasaderna upplevs mindre massiva.

Bebyggelsen ingår i Mölndals kulturmiljövårdsprogram.