Stäng fönster Mölndal kn, TOPELIUS 1 VÄSTER

OMRÅDE
I västra Bosgården, gränsande till Toltorpsgatan ligger detta område med tre skolanläggningar och ett daghem. Bebyggelsen ingår i ett öppet parkområde i vilket det även finns fyra punkthus. Detta område som byggdes ut under 1950-talet är planerat utefter tidens krav på trafikseparering. Bosgårdsskolan bildar mur ut mot den lokala matargatan - Frälsegårdsgatan - och trafikleden utanför. Inåt parkområdet finns inga andra gränser mellan skolområdet och de angränsande bostadsfastigheterna än en gång- och cykelbana. Denna gång- och cykelbana förbinder skolområdet med bostadsområden och lokala centra både öster och väster om Toltorpsgatan. Öppenheten mellan skolan och grönområdet är en del av en medveten Grön linje från skolledningens sida, som även syns i skolgårdens utformning med odlingslotter och bevattningstrappa.

BOSGÅRDSSKOLAN
Bebyggelsen vid Bosgårdsskolan - en låg- och mellanstadieskola -omfattar tre så kallade skolpaviljoner (1959), en gymnastikbyggnad samt en större sammanhängande skolbyggnad (1960). De är karaktärsmässigt lika trots individuella skillnader. Skolbyggnaderna är funktionsuppdelade i mindre byggnadsvolymer, länkade till varandra med bland annat ett arkadliknande regnskydd. Även fasaderna är materialmässigt uppdelade med rött tegel på gavlarna och ljusgrå steniskivor alternativt liggande vit fjällpanel på långsidorna. De tidstypiska fönstren - enluftsfönster med en liggande övre vädringsruta - ligger i fönsterband avdelade med entrédörrar. Gymnastikbyggnaden och en flygel på huvudbyggnad avgränsar skolområdet närmast skolbyggnaderna i två delar. Utanför dessa ligger en bollplan och sedan det öppna parkområdet. Skolgården har förutom odlingslotter och bevattningstrappa olika lekanordningar som till exempel: bollplank, lekkulle, klätterlek mm.

Våningar: 1 med delvis utgrävd källare (skyddsrum)
Stomme/konstruktion: framgår ej
Fasad: tegel, steniskivor och liggande träpanel
Fasadfärg: rött tegel, ljusgrå steniskivor och träpanel
Takform: sadeltak, asymmetriskt sadeltak
Takmaterial: papp, taktegel
Utvändiga detaljer: se ovan

Under några få år byggdes först vad man kallade en skolbarack med två klassrum - idag omgjord till föreningslokal - tre skolpaviljonger och till sist Bosgårdsskolans huvudbyggnad och gymnastiksal. Idag har man tillfälligt även byggt om delar av det intilliggande daghemmet från 1979, till skol- och fritidshemslokaler (vilka inte närmare beskrivs här). De egentliga skolbyggnaderna har förändrats i vissa avseenden: delar av takbeläggningen är utbytt mot taktegel, de ursprungliga entrépartierna i trä är utbytta mot aluminium, fasadpartier med fjällpanel är idag klädda med vita steniskivor och hela det yttre skolområdet genomgår en successiv förändring utifrån skolans "Gröna profil" (årtal för åtgärderna framgår inte av befintliga bygglovshandlingar).

KOMMENTAR
Skolbyggnaderna ligger som skyddande låg mur kring skolområdet - mot Toltorpsgatan och trafiken. Byggnaderna vänder sig istället med sina entréer in mot det stora parkområdet mot vilket skolgården gränsar - utan att avgränsa. Bebyggelsen är småskalig genom dels funktionsmässig uppdelning av skolan i mindre byggnader men även genom materialmässig uppdelning av fasaderna.