Stäng fönster Mölndal kn, LENNGREN 1 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
I västra Bosgården, mellan Bosgårdsskolan och Fässbergs församlingshem ligger detta område med fyra radhuslängor runt en större öppen gräsplan vilken är tillgänglig via små trädgårdsgångar mellan radhuslängorna. Området omfattar 23 radhus av två hustyper ritade av olika arkitekter. Radhusen ligger indragna från de intilliggande gatorna med små förgårdar. Entréerna vänder sig mot respektive gata; Frälsegårdsgatan, Hedängsgatan, Terrakottagatan och Lekskolegatan. Samtliga radhus har garage. På den gemensamma gräsplanen finns en mindre lekplats.

Den stora gräsplanen på gårdssidan är planerad som ett gemensamt uterum omgärdad av en grusgång intill de låga staket eller planteringar som finns intill radhusen. Men i vissa fall saknas det gräns i form av staket eller grusgång mellan den mer privata uteplatsen och den stora gräsplanen. Vissa fastighetsägare har utnyttjat det faktum att fastighetsgränserna går ända fram till den stora gräsplanens mitt, genom att bland annat ställa en friggebod längre ut mot områdets mitt.

BYGGNADER
Området innehåller 23 radhus uppdelade på fyra huslängor vilka utformats som två olika hustyper. Hustyp 1 återfinns inom kvarteren Lenngren och Liljefors och Hustyp 2 inom kvarteret Strindberg.

Hustyp 1
Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: lättbetongväggar och träbjälklag
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: asymmetriskt sadeltak
Takmaterial: mörkgrått lertegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Radhusen har en asymmetrisk sektion vilket innebär att husen är i två plan mot gatan och ett plan mot gården. Garagen ligger indragna i bottenplanet. De flesta radhusen har individuellt färgsatta entrédörrar och garageportar. Fönstren sitter som enskilda rektangulära enluftsfönster förutom det större fönsterpartiet mot gården. Ut mot gatan finns över entrén en mindre balkong med stålkonstruktion och stålnät, som också fungerar som skärmtak. Som en dekorativ byggnadsdetalj har en av radhusgavlarna fått ett asymmetriskt burspråk i koppar.

Hustyp 2
Stomme/konstruktion: lättbetongväggar
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gul
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: korrugerad mörkgrå eternit

Närmast Bosgårdsskolan i norr ligger en länga med radhus i ett plan med vinkelutbyggnader både mot gatan - med garage - och mot gården - med vardagsrum. Utbyggnaderna gör att uteplatserna blir mer avskärmade mellan grannarna. Som kontrast till de enkla byggnadsvolymerna finns på fasaderna enkla men originella byggnadsdetaljer. Det glasade entrépartiet med ekdörr har ett enkelt skärmtak med korrugerad plast, inramat av en spaljé med vita stålrör. En rad med tegelrör fungerar som ventilationsgaller. Till ett kallutrymme har fasadteglet ersatts med vitmålad glespanel. Och mot gården följer det stora glaspartiet till vardagsrummet den sneda takprofilen. Storlekarna på de vita träfönstren varierar för övrigt beroende på rumsfunktionen innanför.

KOMMENTAR
Radhusområdet är planerad "tätt-lågt", med tydlig uppdelning mellan bebyggelsens gatu- och gårdssida. Byggnaderna är omsorgsfullt utformade med välkomponerade fasader och byggnadsdetaljer. Tidstypiskt används byggnadsmaterialens kontrasterande karaktär och olika byggnadsfunktioner som motiv för fasadernas utformning. Bebyggelsen är mycket autentisk.