Stäng fönster Mölndal kn, LEOPOLD 3 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Området omfattar två kvarter i norra Bosgården med både punkthus och lamellhus, åtta respektive fyra våningar höga. Bebyggelsen bildar genom sin inbördes relation och gemensamma fasadmaterial - de skilda hustyperna till trots - en harmonisk enhet. Åt öster avgränsar den svagt sluttande Häradsgatan utefter vilka punkthusen står på rad. Andra angränsande gator är Hagåkersgatan och Piltegatan. En anpassning till terrängen har skett genom att lamellhusen inom kvarteren ligger parallellt utmed sluttningen och bildar halvöppna gårdar med det snedställda punkthuset i fonden. Parkering sker på kvartersmark i anslutning till gatorna. Garage finns dessutom i lamellhusens sockelvåning. Garagen med sina asfalterade angöringsvägar, ger gårdarna en funktionsmässig uppdelning. De ger även lamellhusens fasader en karaktärsmässig uppdelning mellan entré- respektive baksida. Gårdarnas grönytor har en parkliknande karaktär med högvuxna träd, tuktade häckar, stora sammanhängande gräsytor och smala stenbelagda gångvägar. Områdets enda lokal inrymmer en frisersalong.

Området blev mycket omdebatterat när det byggdes. Diskussionen gällde i hög grad huruvida det var lämpligt att bygga punkthus i Mölndal över huvud taget. Idag är de välkända landmärken i stadsbilden.

BYGGNADER
Inom området finns de fyra punkthusen vilka utgör ett framträdande inslag i området och stadsdelen, med sina artikulerade fasader och sina omegaformade taksiluetter. Inom området finns även fyra parallellställda lamellhus vilka tillsammans med punkthusen omgärdar två bostadsgårdar.

Punkthus
Stomme/konstruktion: bärande betongväggar och bjälklag
Fasad: puts och fasadtegel
Fasadfärg: ljusgul puts respektive rött tegel
Takform: välvt omegaformat
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Punkthusens fasader är uppdelade i en mörkgrå betongsockelvåning och därefter sju våningar vars vertikala balkongband/fönsteraxlar och röda fasadtegel inramar ett ljusgult putsat mittfält. Mittfältets bredd korresponderar med det plåtklädda välvda takets mittparti. Sockelvåningen får genom konsolformade utkragningar i hörnen en spänstig pilotiskaraktär som ytterligare förstärks av pelarna vid den indragna entrén. Den yttre entréhall som bildas har väggar av ljusgrön marmor och markbeläggning av terrazzo-sten. Det uppglasade entrépartiet liksom sidodörrar är utförda i laserad ek. På sockelvåningen finns dessutom grupper av dekorativt placerade runda betongglas. Fönstren på övriga våningsplan är symmetriskt placerade enluftsfönster i olika storlekar. Balkongerna är indragna med en asymmetriskt fasad utkragning. Endast på det nordligaste punkthuset finns ännu de ursprungliga fronterna med varmförzinkat stålräcken och vindskyddande korrugerad plast och tyg. På de övriga tre punkthusen finns idag balkongfronter med blå smalkorrugerad plåt.

Lamellhus
Våningar: 3, delvis utgrävd källare
Stomme/konstruktion: bärande väggar och bjälklag av betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp

De fyra parallellställda lamellhusen har även dessa, många omsorgsfullt utformade byggnadsdetaljer. En vitmålad utkragande bjälklagskant markerar övergången mellan den gråmålade sockelfasaden och de övriga våningarna med rött fasadtegel. Entréerna i sockelvåningen ligger djupt indragna i snedfasade nischer, i anslutning till de centralt placerade trapphusen. De glasade entrédörrarna liksom sidodörrarna är utförda i laserad ek. På fasaden strax intill entrén finns liksom på punkthusen, grupper av dekorativt placerade runda betongglas. Entrén är genomgående till husens baksida med garageportar. Garageportarna är uppdelade i dels en rödmålad gångdörr och en större vitmålad port, vilka blir till accenter på fasaden. Fönstren är symmetriskt placerade enluftsfönster förutom fönsteraxlar med vinklade burspråk vilka rytmiskt delar in fasaden. Balkongerna är utanpåliggande med balkongfronter av smalkorrugerad gråvit plåt, förutom det nordligaste lamellhuset vilket har kvar de ursprungliga fronterna med varmförzinkade stålräcken.

Sedan husen byggdes har vissa exteriöra förändringar skett. På 80-talet skedde en tilläggsisolering med puts på punkthusens putsfasader, medan lamellhusens gavlar tilläggsisolerades med plåt. Dessutom är de ursprungligen genomsiktliga och omålade balkongfronterna på tre lamellhus och tre punkthus utbytt mot smalkorrugerad vit- respektive blålackad plåt.

KOMMENTAR
Området exemplifierar ett stadsbyggnadsideal med hus i park, i detta fall både med lamell- och punkthus. Bebyggelsen har omsorgsfullt utformade byggnadsdetaljer där olika färg och material har använts för att ge fasaderna olika karaktär och för punkthusens del, även förstärka deras vertikallitet. Punkthusen är genom en särpräglad utformning tydliga landmärken i stadslandskapet. Området är mycket autentiskt vad gäller det arkitektoniska uttrycket som i hög grad bibehållits trots tilläggsisolerade putsfasader på punkthusen.

Bebyggelsen ingår i Mölndals kulturmiljövårdsprogram.