Stäng fönster Stockholm kn, STENSÄTRA 16 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Anläggningen innehåller en kontorsbyggnad i tre våningar som är sammanlänkad med en postterminal. Den ligger i Sätra industriområde som utgör en barriär mellan bostadsområdena och E4:an.

Området är flackt och asfalterat med en inhägnad av högt stängsel, dock ej framsidan där det istället finns planteringar. Kontorsbyggnaden vetter mot söder och norr därom ligger den stora postterminalen. Strömsätravägen avgränsar området i norr och öster, i söder går Stensätravägen. På den nordöstra sidan finns ett kuperat parti med vildvuxen vegetation. Parkeringsplatser finns spridda över hela området, med en större yta i öster.

Kontorsbyggnad
· Våningar: 3.
· Tak: Taket är flackt med en smal taklist i grå plåt, form och material ej utrett.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast.
· Sockel: Sockeln är låg och ofärgad.
· Fönster: Parvis ställda enluftsfönster i vit aluminium med en mellanliggande grå plåt. På gavlarna där fönstren inte är parställda bildar istället denna grå plåt ett vertikalt fält som sammanbinder fönstren.
· Entré: Två entréer som markeras av flacka skärmtak i grå plåt. Portarna är i grå aluminium och glas.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga markanta förändringar.

Kontorsbyggnaden är ett lamellhus i nordost- sydvästlig riktning, med långsidan mot Stensätravägen. I bottenvåningen finns en restaurang inhyst. Två låga gång förbinder kontorsbyggnaden med terminalbyggnaden. De har flackt tak, fasad i svart korrugerad plåt, vita enluftsfönster i aluminium samt vita plåtdörrar.

Terminalbyggnad
· Våningar: 1, varav kontorsdel 2.
· Tak: Flackt, form och material ej utrett.
· Fasad: Gul vertikalt korrugerad aluminiumplåt
· Sockel: Låg svart betongsockel.
· Fönster: Gruppvis placerade enluftsfönster i silvereloxerad aluminium.
· Entré: Lastportar i grå aluminium.

Terminalbyggnaden består av två byggnadskroppar i olika höjd, med den högre delen i nordväst. Här finns en liten kontorsdel i övre våningen, i övrigt tycks byggnaden bestå av endast en våning. Den västra och norra sidan utgör lastområde med en lång rad lastportar, varav hälften är täckta med ett flackt svart korrugerat plåttak. I östra delen finns ett garage med en utbyggnad i svart korrugerad aluminium med flackt tak.

KOMMENTAR
Anläggningen har en tydlig uppdelning i kontorsdel och terminaldel. Kontorsbyggnadens framhävda betongelementsystem och upprepade fönstersättning är typiskt för tiden.