Stäng fönster Stockholm kn, BARNAVÄNNERNA 1 BREDÄNG

Klassificering: Grönt

Slättgårdsskolan har en tydlig arkitektonisk gestaltning med geometriska drag i volymer och en genomtänkt materialkontrast mellan rött tegel och svarta träpartier. Detaljomsorgen är påfallande och byggnaderna har bibehållit sin ursprungliga karaktär. I det inre kan man särskilt notera klassrumsbyggnadens ljusgård, med strikt planterade lövträd och mark i gatsten.

Även de två välbevarade paviljongerna på östra sidan skolgården är enhetligt utförda med en lätt och distinkt arkitektur.

Grupperingen av en- och tvåvåningsbyggnader med olika funktioner kring en inre asfalterad skolgård är mycket vanligt i 1960-talets skolbyggande. Huvudbyggnaden är i sig funktionsseparerad med klassrum i byggnadsdelen mot skolgården och med administrationen placerad intill gata och parkering.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 990930

I detta område i sydöstra Bredäng hittar man låg- och mellanstadieskolan Slättgårdsskolan.

Kvarteret gränsar i väster mot Frimurarvägen och i övriga väderstreck mot parkmark. Anläggningen är placerad i en terrasserad svacka med högre mark i norr, väster och öster.

I området finns fem byggnader kring en långsmal asfalterad inre skolgård. På skolgårdens västra sida finns skolans två huvudbyggnader i tegel. Öster om skolgården finns två paviljonger. I söder finns en senare tillkommen barack. Runt byggnadernas väggar och upp mot områdets utkanter finns ofta tuktade buskplanteringar. I övrigt finns här och där planterade träd, lekredskap och sandlådor med mera. I nordväst finns en parkeringsplats som avgränsas av höga omålade betongmurar med stående räfflingar; "kannelyrer". En trappa upp i slänten mot nordväst flankeras på ena sidan av en liknande betongmur. Marken är gräsmattebevuxen längs områdets utkanter.

BYGGNADER
Tegelbyggnader med klassrum, matsal och administrationslokaler samt gymnastiksal väster om skolgården:
· Våningar: 1 och 2 våningar med suterrängvåning.
· Tak: flacka asymmetriskt utformade motfallstak i svart plåt.
· Fasad: rött tegel, plåtinklädda murkrön.
· Sockel: gråmålad betong.
· Fönster: enluftsfönster, svartmålat trä. Tätt ställda, i "band", ofta med smala partier av stående svartmålad träpanel mellan. Enstaka en- och tvåluftsfönster, framförallt på fasaderna mot norr och väster.
· Entré: par- eller enkeldörrar i svartmålat trä, ofta glasade i överdel. Stående svart träpanel mellan de dubbla dörrarna. Ofta överljus och sidoljus.
· Stomme: betong.
· Förändringar: inga synbara förändringar.

Klassrumsbyggnaden består av fem låga, långsträckta byggnadskroppar som är sammanbundna och förskjutna gentemot varandra. I byggnadens inre finns en ljusgård med planterade lövträd och mark i gatsten. Mellan byggnadskropparna bildas två yttre gårdsrum som är öppna mot norr respektive söder. Det norra gårdsrummet vetter mot parkeringsplatsen, här finns personalentréer. I övrigt vetter de flesta entréer mot skolgården. "Fönsterbanden" går från hörn till hörn och ibland runt hörn. Grupper av högre fönster växlar rytmiskt med mindre. I partierna mellan fönstren finns små runda ventilationsöppningar. På fasaden mot skolgården finns en stor klocka av svart metall.

Gymnastikhallen är placerad söder om klassrumsbyggnaden. Det är en hög och kubisk envåningsbyggnad med suterrängvåning mot skolgården. Fasaderna mot norr och söder är slutna, med få fönster. Fasaderna mot väster och öster karaktäriseras av murpelare från mark till tak vid hörnen, med tätt ställda fönster i två band däremellan. På de övre delarna av dessa fasader finns svartmålad stående träpanel.

Paviljonger med bla. fritidshem på skolgårdens östra sida:
· Våningar: 1.
· Tak: flacka papptäckta sadeltak, utskjutande. Vitmålade vindskivor, gavelspetsar och undersidor på tak.
· Fasad: stående brunmålad panel.
· Fönster: stora fönster i en- och tvåluftsutförande på öst och västfasader, vitmålat trä, vit aluminium.
· Entré: mot skolgård. Dörrar i brun eller vit träpanel.
· Stomme: trä.
· Förändringar: ej utrett.

Paviljongerna består vardera av tre sammanbyggda och förskjutna byggnadskroppar. Framför den södra längans mellersta parti finns en friliggande veranda i tryckimpregnerat trä med skärmtak.

Skolområdets senast tillkomna byggnad är en på 1990-talet uppförd envåningslänga som i öst-västlig riktning. Byggnaden sluter skolgården mot söder. Byggnaden har flackt sadeltak och fasader av ljust skivmaterial.

KOMMENTAR
Slättgårdsskolan är enhetlig och välbevarad. Detta gäller framförallt de två byggnaderna på skolgårdens västra sida. Den arkitektoniska gestaltningen är här konsekvent, med ett tydligt geometriskt drag i volymer och en genomtänkt materialkontrast mellan det röda teglet och de svarta träpartierna. Detaljomsorgen i byggnaderna är påfallande, man kan till exempel notera entrédörrarna, ventilationsöppningarna mellan fönstren och den vackra stenlagda innergården.

Även de två paviljongerna är enhetligt utförda, de har inte genomgått några större förändringar.

Att på detta sätt gruppera många låga en- och tvåvåningsbyggnader med olika funktioner kring en inre asfalterad skolgård är mycket vanligt i 1960-talets skolbyggande.