Stäng fönster Stockholm kn, STENSÄTRA 18 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Stensätra 18 innehåller en vinkelbyggnad med kontor, lager och verkstad samt en nybyggd stor garagebyggnad. Det är beläget i Sätra industriområde som ligger som en barriär mellan Sätras bostadsbebyggelse och E4:an i öster.

Området är flackt och asfalterat och avskärmas med buskage mot Skärholmsvägen. Garage och ett tält för lagerändamål ligger på vinkelbyggnadens baksida. Längs infartsvägen finns parkeringsfickor. Framför kontorsdelen finns enklare planteringar.

· Våningar: Kontor 2, lager 1.
· Tak: Flackt, form och material ej utrett.
· Fasad: Stående vitmålade betongelement.
· Sockel: Låg grå betongsockel.
· Fönster: Symmetriskt placerade 1-luftsfönster med silvereloxerade metallramar. Lager- och verkstadslokaler har höga tredelade 1-luftfönster.
· Entré: Entrépartiet är uppglasat med rödlackerad aluminium, markeras av ett vinkelställt skärmtak av "plexiglaskupoler". Det finns också dörrar med blålackerad aluminium, grå plåtdörrar och garageportar i glas och gul eller blå metall med skärmtak av korrugerad plåt.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga påtagliga förändringar.

Vinkelbyggnadens kontorsdel innehåller två våningar, medan lager- och verkstadsdelen endast har en våning men med samma takhöjd. Fasaden överdel markeras av ett utskjutande parti inklätt i ofärgad plåt med ett mellanliggande rött band. Vid fönstren löper vertikala fält av ljusblå trapetskorrugerad plåt. Mot öster och söder är fönstren försedda med gula tygmarkiser. Huvudentrén finns vid Stensätravägen. På byggnadens västra sida finns en hög skorsten i blank metall.

Den nybyggda garagebyggnaden ligger nordväst om den tidigare beskrivna byggnaden och är liksom denna lagd i vinkel och av ungefär samma höjd. Den är täckt av ett pulpettak av svart korrugerad plåt, med en fasad av silverfärgad lätt korrugerad aluminiumplåt. Sockel saknas. Fönstren består av enluftsfönster i svart aluminium och ligger i grupper om tre, fyra eller fem. Det finns nio stora portar i svart aluminium med glasade partier. I den norra änden finns det en liten kontorsdel i övre våningen.

KOMMENTAR
Den ursprungliga byggnaden är välbevarad med en enhetlig gestaltning. Den nytillkomna byggnaden är avvikande genom såväl material, dimensioner som gestaltning