Stäng fönster Stockholm kn, BYSÄTRA 1 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Området består av sex ljusputsade trevåningshus med suterrängvåning. De ligger på rad i den svaga sluttningen sydöst om Sätradalsparken i hjärtat av Sätra.

Byggnaderna är uppdelade i två kvarter med ett daghem emellan. Centrumet och Sätraskolan ligger strax i sydost och i väster ansluter området direkt till parken. Det finns en asfalterad parkering i norr samt en i söder. På entrésidan finns planteringar och en asfalterad angöringsgata. En pendang till dessa byggnader finns i Högsätra 3, två bostadshus ritade av samma arkitekt.

· Våningar: 3 + suterräng.
· Tak: Sadeltak, flacka, papptäckta. Gavelrösten täckta av gråblå korrugerad plåt.
· Fasad: Slätputs, ljust beige.
· Sockel: Slätputs, grå.
· Fönster: 1-2-luftsfönster, vita aluminiumbågar.
· Balkong: Utanpåhängande med fronter av blå aluminiumplåt, sidoelement i vitmålad slät betong.
· Entré: Två portar per entré, en entréport i trä och glas, samt en förrådsdörr i samma utförande men med vitmålade masonitfyllningar istället för glas. Djup indragning som är klädd med svarta skifferskivor.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 1-3 rok.
· Förändringar: Byggnadernas ursprungliga ädelputs har blivit övermålad och på så sätt mist sin lyster. Träfönstren har ersatts av aluminiumfönster och balkongfronterna har sannolikt blivit utbytta.

Byggnaderna består av lameller placerade i nordväst-sydostlig riktning. Entréerna ligger dock mot öster. Suterrängvåningarna, som är vända mot parkstråket i väster, har uteplatser med vindskydd i brunmålat trä. En av byggnaderna i Bysätra 1 innehåller ett pannrum och har en hög skorsten i gult tegel.

KOMMENTAR
Området är representativt för det tidiga 1960-talets lamellhusbyggande. Entréerna är omsorgsfullt utformade och markeras tydligt i den rena entréfasaden. Fasaderna öppnar sig ut mot parken, med balkonger och uteplatser. Byggnaderna ytskikt har förändrats, ädelputsen är övermålad, fönster och balkonger är utbytta, men de har ändå behållit stora delar av sitt ursprungliga uttryck.