Stäng fönster Stockholm kn, GRANSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Daghemmen utgörs av två låga envåningslängor som ligger intill Sätradalsparken i Sätras södra del.

Området ansluter till Björksätravägen, samt bostadskvarteren Lövsätra och Gransätra, med tillhörande koloniområde. I Lövsätra finns ytterligare ett dagis. Daghemsområdet är uppdelat i två separata daghemsenheter: det norra och västra daghemmet. Området är flackt med en lövskogsdunge i mitten, och omges av ett lågt grönmålat trästaket. Vid Björksätravägen finns en asfalterad gemensam parkering.

Det norra daghemmet har en smal tomt med en asfalterad gångväg och planteringar framför byggnaden. Öppnas upp i öster med en större gräsmatta samt en lekplats med en klätterborg. Fyra små fritt placerade förrådsbyggnader med grönmålad träpanel finns utplacerade.

Den västra daghemsområdet utgörs till stora delar av lövskogsdungen som används som lekplats. Framför huset finns en asfalterad gång, samt tre fritt placerade förrådsbyggnader med aprikosmålade träpanelfasader. En lekplats ligger mitt i, och lövskogsdungen finns också tillgänglig som lekplats. Båda byggnaderna har huvudfasad med entréer vända in mot gården.

Norra daghemmet
· Våningar: 1.
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor.
· Fasad: Träpanel, stående, aprikosmålad.
· Sockel: Betongsockel, låg svartmålad.
· Fönster: 1-luftsfönster med överliggande vädringsfönster, vita träbågar.
· Entré: Djupt indragen, vit träport med sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga synliga förändringar.

Daghemmet i norr utgörs av en envåningslänga med en förskjuten byggnadskropp i väster. Den ligger i nordväst-sydöstlig riktning, med entrén placerad mot söder. Det finns enstaka burspråk med större spröjsade glaspartier. I byggnadens nordvästra ände finns en veranda i impregnerat trä som täcks av ett utskjutande takparti.

Västra daghemmet
· Våningar: 1 + suterräng.
· Tak: Sadeltak, betongpannor.
· Fasad: Träpanel, stående, gulmålad.
· Sockel: Betong, låg, svartmålad.
· Fönster: Vita enluftsfönster i trä med tvärställd mittpost. I huvudsak placerade i par eller grupper om tre. Franska fönster.
· Entré: Entréerna är djupt indragna i fasaden och har vita träportar med sidoljus.

Daghemmet i väster ligger i nord-sydlig riktning med två mot öster utskjutande byggnadskroppar. Entréerna nås från gårdssidan, som är vänd mot öster. Det finns också burspråk. I den södra delen, samt mellan de två utskjutande byggnadskropparna finns en veranda i tryckimpregnerat trä som täcks av ett utskjutande takparti.

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Södra Bataljonen i Bredäng; Kråksätra 2 i Sätra; Kasholmen 1 i Skärholmen; samt Stallarholmen 17 i Vårberg.