Stäng fönster Stockholm kn, MURMÄSTARE-ÄMBETET 4 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991013

Området ligger i södra Bredäng, i anslutning till Skärholmsvägen och inrymmer en bensinstation.

Bensinstationen ligger i kvarteret Murmästareämbetets nordvästra del. Området gränsar i norr till Skärholmsvägen och i väst till Strömsätravägen. I övriga väderstreck vidtar byggnaderna i fastigheterna Murmästarämbetet 2 och 3. Terrängen är flack, marken är till största delen asfalterad.

· Våningar: 1.
· Tak: högt valmat sadeltak, svarta betongtegelpannor. Plåtinklädd utskjutande takfot, undertill vit.
· Fasad: vit mexisten.
· Sockel: omålad betong.
· Fönster: skyltfönstren in till butiken har silvereloxerade aluminiumbågar. Fönstren på sydfasaden är i enluftsutförande, tätt ställda.
· Entré: glasad aluminiumdörr till butik på nordfasad. Komplementdörrar i aluminium på sydfasad.
· Stomme: regelstomme i trä.
· Förändringar: Det valmade sadeltaket senare tillkommet.

Bensinstationen är en länga i öst-västlig riktning, mot norr har den ett vinkelrätt placerat, mycket stort och utskjutande skärmtak över pumpar och pumpöar. Skärmtaket är täckt av svart plåt och är försett med sex stycken vitmålade stålbalkar som stöd. Byggnadens fasad mot norr är försedd med smala murpelare från tak till sockel mellan vilka portöppningar till servicehall, tvätthall samt butik finns.

Byggnadens karaktär har till stora delar förändrats genom det nya valmade taket.