Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Området utgörs av tre trevåningshus placerade på Hållsätrahöjden som ligger centralt i Sätra. Nedanför höjden finns en garagelänga som ingår i området.

Hållsätra, och det i sydväst angränsade kvarteret Lövsätra, har en väl sammanhållen bebyggelse med ljusputsade trevånings lamellhus i likartad utformning, men med en variation i detaljutförandet. Byggnaderna skapar fria gårdsbildningar med gräsmattor och lekplatser. I öster går en flack dalgång som bildar ett parkstråk rakt genom Sätra, den s k Sätradalsparken. I nordväst ligger en panncentral och en elstation. Väster om kvarteret löper matargatan Björksätravägen, vars tvärgata Hållsätrabacken sträcker sig upp till krönet. Här finns en liten asfalterad parkering, och nedanför branten i väster finns en större parkering med en garagelänga som ansluter till matargatan Björksätravägen.

Områdets tre lameller bildar en öppen gård, med en grönyta, två staketomgärdade lekplatser och en basketplan. Framför husen finns enkla buskplanteringar och en asfalterad angöringsgata. Den naturliga vegetationen med tallar, ekar och buskage har bitvis sparats, men det finns även ytor som har ordnats med gräsmattor och planteringar.

· Våningar: 3 och suterräng.
· Tak: Flackt pulpettak med plåtinklädd takfot i grågrön skivtäckning.
· Fasad: Beige sprutputs.
· Sockel: Gråbrun sprutputs.
· Fönster: 2-luftsfönster, brun aluminium. Enstaka 1-luftsfönster på de yttre långsidorna.
· Balkong: Utanpåhängande balkonger med fronter av brun sinuskorrugerad stålplåt och en tvåradig överliggare, placerade på de yttre långsidorna samt vissa gavlar. Det finns även franska balkonger med bruna järnräcken, och brun plåttäckning på balkongdörrarnas nederstycke.
· Entré: Entrépartier med enkelport av bruneloxerad aluminium, porten är indelad i smala vertikala glasrutor. Lätt indraget trapphus markerat med gult tegel. Ovan entréportarna finns ett dekorativt band av två skift snedställda tegelstenar som bildar ett sågtandsmönster.
· Stomme: Lättbetongblock.
· Lägenhetsstorlek: 1-3 rok.
· Förändringar: Byggnaderna har undergått förhållandevis få förändringar, fönster och portar som ursprungligen var i trä har dock ersatts av dito i aluminium. Portarnas utformning överensstämmer med originalportarna. Fasadputs och balkonger har behållits och är i gott skick.

Långsidorna har rytmiskt utskjutande fasadpartier, varmed balkongerna som är placerade däremellan får ett visst vindskydd.

Garage
Garaget har plats för tjugoåtta bilar och parkeringsplatsen rymmer fler därtill. Genom att området har en lutning mot sydväst får garagelängan en trappstegsform med två garageportar per byggnadskropp och "steg". Taken är pappklädda pulpettak med plåtskodd takfot, fasaderna av rödmålad stående träpanel, och garageportarna av vippmodell i brun korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Området är representativt såväl för det tidiga 1960-talets lamellhusbyggande som Sätras bebyggelse. Entrépartiet och balkongerna är värda att notera, dock har entréportarna i trä ersatts av dito i aluminium. Den befintliga vegetationen och den ursprungliga terrängens form har tillvaratagits. Dessa byggnader har samma utformning och arkitekt (Olle Zetterberg) som byggnaderna i fastigheten Hållsätra 6, endast detaljer skiljer dem åt.