Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 4 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Området består av två flerfamiljshus i tre våningar som ligger på Hållsätrahöjden i centrala Sätra.

Hållsätra, och det i sydväst angränsade kvarteret Lövsätra, har en väl sammanhållen bebyggelse med ljusputsade trevånings lamellhus i likartad utformning, men med en variation i detaljutförandet. Byggnaderna skapar fria gårdsbildningar med gräsmattor och lekplatser. Terrängen är slutande mot öster, och brant mot väster med berg i dagen. I öster går en flack dalgång som bildar ett parkstråk rakt genom Sätra, den sk Sätradalsparken. I nordväst ligger en panncentral och en elstation. Väster om kvarteret löper matargatan Björksätravägen, vars tvärgata Hållsätrabacken sträcker sig upp till krönet. Här finns en liten asfalterad parkering, och nedanför branten i väster finns en större parkering med en garagelänga som ansluter till matargatan Björksätravägen.

Husen placerade i vinkel så att det skapas en gårdsbildning. Gården är lätt kuperad och gräsbevuxen, och har en liten stenlagd piskställningsplats. Framför husen finns enkla buskplanteringar. Byggnaderna ligger på höjden av ett bergsparti som utgör en av de högsta punkterna i Sätra. Den naturliga vegetationen med tallar, ekar och buskage har bitvis sparats, men det finns även ytor som har ordnats med gräsmattor och planteringar.

· Våningar: 3 våningar + suterräng.
· Tak: Flacka, papptäckta sadeltak, med liten takfot.
· Fasad: Beige ädelputs.
· Sockel: Gråbrun spritputs.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster i vit aluminium.
· Balkong: Nästan helt indragna balkonger med fronter av gråblå korrugerad stålplåt placerade på långsidorna mot sydväst och sydost. På gårdssidan franska balkonger, balkongdörrarnas nederstycke täcks av vit aluminiumplåt.
· Entré: Något indragna entrepartier med en omfattning av gult tegel. Enkelportar i trä med glasning, samt ett sidoljus.
· Stomme: Lättbetongblock.
· Lägenhetsstorlek: 1-4 rok.
· Förändringar: Byggnaderna har undergått förhållandevis få förändringar, fönster och fönsterbröstningarnas plåttäckning är utbytta. Fasadputs, balkonger och portar är dock original.

De större enluftsfönstren har en bröstning av blå plåt, och är parvis placerade med de franska balkongerna.

KOMMENTAR
Byggnaderna är representativa såväl för det tidiga 1960-talets lamellhusbyggande som Sätras bebyggelse. De har endast genomgått mindre förändringar. Byggnaderna har anpassats väl till den ursprungliga terrängens form, och den befintliga växtligheten har tillvaratagits.