Stäng fönster Stockholm kn, DJURSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991123

Detta område i centrala Sätra inrymmer ett daghem i två byggnader

Området gränsar i nordväst till ett stort parkstråk, Sätradalsparken. I sydöst vidtar Sätra centrum, med vårdcentral och skolområde. Sydväst och nordöst om daghemmet ligger lamellhusen i kvarteren Högsätra och Bysätra. Invid gränsen i sydväst löper Hållsätrastigen, som leder mot Sätra centrum.

Terrängen sluttar mot nordväst. Området kringgärdas av ett gunnebostängsel. Marken är gräsbevuxen med enstaka buskar. Här finns lekplatser med sandlådor och en klätterborg, samt en lekstuga. I norr finns en förrådsbyggnad. Genom området löper ett lågt staket av brunmålat trä.

· Våningar: 1.
· Tak: flacka sadeltak, svartmålad plåt.
· Fasad: rödmålad liggande träpanel, indelad in i fält av stående rödmålade lister. Rödmålade knutar.
· Sockel: omålad betong.
· Fönster: stora tvåluftsfönster med tvärpost, övre luft i form av en smal liggande ruta. Band av likadana fönster på sydfasader. Vitmålat trä.
· Entré: dörrar i brun, vit eller gråmålad träpanel, eller av silvereloxerad aluminium; ofta glasade med över- och sidoljus. Ofta skärmtak i svart plåt.
· Stomme: trä, ej utrett.
· Förändringar: Fasad troligen ommålad. Fasadernas stående lister samt knutar var ursprungligen målade i avvikande färg gentemot resten av fasad.

De två längorna är parallellt placerade, i sydväst-nordöstlig riktning. Mittdelen på den nordliga längan är förskjuten. Fönstren är ofta försedda med markiser.

Lekstugan är knuttimrad och rödmålad. Förrådsbyggnaden har sadeltak i svart plåt samt fasader i rödmålad träpanel.

KOMMENTAR
Byggnaderna har en enkel karaktär. De är utformade med god omsorg om detaljer och gestaltning. Som exempel på detta kan nämnas de stora träbågade södervända fönstren, fasadernas fältindelning och byggnadernas proportioner. Husen är sannolikt ommålade från gult med vita lister, men är i övrigt välbevarade. Daghem av samma typ förekommer även i kvarteret Amarantern 4 och Concordia 3 i Bredäng samt Lövsätra 4 i Sätra.