Stäng fönster Stockholm kn, HÖGSÄTRA 3 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Området angränsar till Sätra centrum. Här finns två vinkelställda flerbostadshus med tre våningar, samt en garagelänga.

Byggnaderna är placerade i en södersluttning. Området ligger intill Eksätravägen där det finns garage och parkeringsplatser. Gården får en sluten karaktär genom att Sätraskolan angränsar i nordväst och centrumets skivhus ansluter i norr. Gården har en terrassering med terrassmurar i otuktad natursten. Vid sidan av denna finns en liten grusad lekplats. Ett öppet lusthus i stålrörskonstruktion ligger ovanför terrasseringen. Planteringar vid intill gårdssidans fasader. Byggnaderna har en pendang i de sex lamellhusen i Högsätra 1, Bysätra 1.

· Våningar: 3 + suterräng.
· Tak: Flacka papptäckta sadeltak utan taksprång.
· Fasad: Slätputs, ljust beige kulör.
· Sockel: Grå slätputs.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster med ett smalt vädringsfönster, vit aluminium.
· Balkong: Utanpåhängande med vitmålade sidoelement i slät betong och fronter av blå aluminiumplåt.
· Entré: Djupt indraget entréparti klädd med svarta skifferskivor. Två portar per entré, en entréport i trä och glas samt en förrådsdörr i samma utförande men med vitmålade masonitfyllningar istället för glas.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 3 rok.
· Förändringar: Byggnadernas ursprungliga ädelputs har blivit övermålad och på så sätt mist sin lyster. Träfönstren har ersatts av aluminiumfönster och balkongfronterna har sannolikt blivit utbytta.

Två lamellhus placerade i nordväst-sydostlig samt nordöst-sydvästlig riktning. Suterrängvåningarna är vända ut mot Bogsätravägen och Eksätravägen, likaså balkongerna. Entréerna ligger dock in mot gården.

Garage
Garagelängan har ett flack tak täckt av svart trapetskorrugerad plåt, och gavelstycken av betongelement med frilagd ballast. Vipportar i ljusgrå plåt. Taket avtrappas stegvis, med tre eller fyra portar per "steg".

KOMMENTAR
Området är representativt för det tidiga 1960-talets lamellhusbyggande. Entréerna är omsorgsfullt utformade och markeras tydligt i den strama, rena entréfasaden. Byggnadernas ytskikt har förändrats, men de har ändå behållit stora delar av sitt ursprungliga uttryck.