Stäng fönster Stockholm kn, EDSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991123

OMRÅDE
I detta område i sydvästra Sätra finns ett servicehem, inrymt i ett trevånings lamellhus som är tillbyggt i senare tid .

Utanför gränsen i väster finns ett område med lamellhus i kvarteret Gransätra 2 och 3. I norr finns ett stort öppet parkområde; Sätradalsparken. I nordöst, på andra sidan Bogsätravägen, ligger bostadshusen i Högsätra 1. I söder och sydost finns ett kraftigt kuperat naturområde i en norrsluttning.

Terrängen i området sluttar svagt mot nordväst, och består mestadels av gräsmattor med enstaka buskar och träd. Till entréerna på sydöstfasaden leder en asfalterad väg, i nordöst finns en parkeringsplats samt en förrådsbyggnad. Området kringgärdas åt nordväst och norr av ett brunmålat trästaket. I områdets nordligaste del ligger en uteplats som omges av ett grönmålat träplank. Betongplattor är lagda som stigar längsmed byggnadens nordvästra fasad.

Lamellhusdel:
· Våningar: 3 med suterrängvåning.
· Tak: flackt sadeltak, svartmålad plåt.
· Fasad: beige spritputs, vit slätputs kring balkongpartier och på utkragningar.
· Sockel: grå spritputs.
· Fönster: enluftsfönster med sidoställd vädringslucka. Tvåluftsfönster med tvärpost och liggande smal ruta i överdel. Vitmålad aluminium.
· Balkong: Indragna, med bottenplattor som skjuter ut från fasadlivet. Fronter i vitmålad sinuskorrugerad aluminium, överliggare av metall. Placerade i indragna fasadpartier på gavlar samt på mitten av nordvästfasad.
· Entré: placerad på sydöstfasad, försedd med ett skärmtak i svart plåt. Glasad dörr i bruneloxerad aluminium.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: ej utrett.
· Förändringar: vid en ombyggnad under slutet av 1980-talet målades fasaderna om, och balkongerna på den nordvästra långsidan blev ombyggda. På 1990-talet tillkom den sydvästra byggnadsdelen.

Lamellhusdelen är placerad i områdets norra del, i sydväst-nordöstlig riktning. Fasaderna åt nordöst och norr har suterrängvåning. På lamellhusdelens sydöstra långsida finns två utkragningar från mark till tak med enluftsfönster över hörn. I mitten av den nordvästra långsidan finns ett brett utskjutande parti med fasad i vitmålad slätputs, vitmålad stående träpanel samt fönster med bröstningar i vitt skivmaterial. Upptill finns här en stor balkong. I suterrängvåningen på den nordöstra gaveln finns ett utskjutande fasadparti med varuintag och brett "ramverk" i vit slätputs.

Den senare tillbyggda delen ansluter till trevåningslängans sydvästra gavel.

Tillbyggnad:
· Våningar:2 och 3 våningar, med eller utan suterrängvåning.
· Tak: sadeltak, ibland valmade, rött betongtegel
· Fasad: rosa tegel eller grönmålad stående träpanel.
· Sockel: gråmålad betong.
· Fönster: stora flerluftsfönster med tvärspröjs, ofta ställda tätt ihop vid hörn. Vitmålad aluminiumplåt.
· Entré: dörrar i röd eller blå aluminium, glasade i överdel med sidoljus. Placerade på de sydöstra fasaderna.
· Stomme: betong, ej fastställt.

Byggnadsdelen har flera sammanbyggda förskjutna byggnadskroppar i olika nivåer. Åt nordväst har tegelfasaden flera burspråk.

KOMMENTAR
Trots förändringarna har den äldre delen av detta komplex bibehållit de ursprungliga byggnadsvolymerna; tex. det flacka sadeltaket och de enkla, putsade fasaderna. Nytillbyggnaden avviker från den äldre delen genom sitt formspråk och sitt materialval.