Stäng fönster Stockholm kn, BREDSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991125

Stort radhusområde med sammanlagt 27 längor i en dalgång i västra delen av Sätra

Radhusområde med tvåvåningslängor i nord-sydlig respektive öst-västlig riktning i västra delen av Sätra. Området tudelas av ett öst-västligt grönstråk som ligger som i en dalgång. Längorna norr om grönstråket ligger därför i en svag södersluttning och de söder om grönstråket ligger i en svag norrsluttning. Området begränsas i norr av Sätragårdsvägen, i öster av Björksätravägen, i söder av Alsätravägen och i väster av gångstigar och skogskullar. Bortanför detta tar i norr och söder skogsområde vid och i öster och väster andra bostadsområden. I grönstråket finns gräsytor, bollplan, lekplats och i den västra delen, den som kallas Borgmästare Skyttes Park, en bäckfåra. Runt bebyggelsen i områdets ytterkanter finns grässlänter. Bebyggelsen indelas i klungor av respektive kvarter. Vid kvarterens infarter finns parkeringsplatser. På gårdar som bildas mellan husen finns ett antal lekplatser. Varje bostadsenhet har en gård både på fram- och på baksidan, där framsidan i stor utsträckning är belagd med betongplattor och avskärmad från grannarna genom höga plank. Baksidorna är gräsmattebevuxna och inhägnade av häckar. De har ett kort plank närmast huset för att skärma av mot grannarna.

· Våningar: 2 vån
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor. Taket är mot väster alternativt mot söder utskjutande över en balkong.
· Fasad: Gavlar av mexisten. Långsidorna har på övervåningen stående panel målad i brunt, rött eller gult. Bottenvåningens fasader är klädda med vitt skivmaterial.
· Sockel: Grå betong
· Fönster: Fönstren är i en och två lufter och sitter i band om tre bågar eller ett tvåluftsfönster intill en balkong-/altandörr. Mot norr eller öster finns även två små kvadratiska separat placerade enluftsfönster. Fönstren är i trä och vitmålade.
· Balkong: Mot väster eller söder har långsidorna på övervåningen en indragen balkong under det utskjutande taket. Balkongfronterna är av stående panel i samma kulör som fasaden.
· Entré: Dörrar av brun stående panel med sidoljus. Intill entrédörren finns en helglasad altandörr in till grovköket. Över entrépartiet sitter antingen ett pulpetskärmtak av plåt eller en balkong.
· Stomme: Trä, regelstomme
· Förändringar: Vissa hus har fått utbytt takbeläggning till svart takpannekorrugerad plåt. Vissa hus har blivit ommålade i avvikande toner av brunt, rött och gult eller i blått samt olika toner av rosabeigt. Vissa fönster har bytts ut mot aluminium eller stål. En del hus har kompletterats med fönsterfoder i allmogestil.
Fasaden är på balkongsidan indragen på bägge våningarna varför det i markplan bildas en uteplats under tak. Indraget är orienterat mot väster eller söder. Husens entréer är orienterade i norr, öster, söder eller väster. Detta medför att indraget med balkongen och uteplatsen på vissa hus hamnar mot den bakre gården och på andra mot den främre gården.

Framför den främre gården har husen i kvarteren Bredsätra och Långsätra en pulpettaksförsedd carport- och förrådslänga. Varje bostadsenhet har här ett trädgårdsförråd samt utrymme för två bilar. Vissa har byggt in carporten, helt eller delvis, till garage för en eller två bilar. Taket är klätt med papp, fasaderna med stående vitmålad panel, sockeln är av betong och stommen är av träreglar. Husen i kvarteren Brosätra och Finnsätra har framför den främre gården endast förrådsskjul. Dessa har pulpettak klätt med korrugerad eternit. Vissa har bytt takbeläggning till trapets- eller takpannekorrugerad plåt. Även dessa har stående vitmålad panel och betongsockel.

Kvarteren Brosätra och Finnsätra har i stället för carport separata garagelängor närmast Alsätravägen mot söder. Dessa kvarter är således i högre utsträckning trafikseparerade än kvarteren Bredsätra och Långsätra. Garagelängorna har pulpettak med trapetskorrugerad plåt. De har fasader av stående smala betongelement med frilagd ballast. Sockeln är av betong med frilagd ballast. De har vipportar klädda med brun korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Radhus av en typ som förekommer på många ställen runtom i landet. De höga planken, förråden, carportarna och garagen skapar en slutenhet mot entrégatorna. Området har en enhetlig gestaltning. En smygande uppluckring av enhetligheten har dock börjat i form av fönsterbyten, individuella kulörval samt någon takkupa. Garagelängornas yttre har klarat sig bra från förändringar.