Stäng fönster Stockholm kn, KRÅKSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Området består av två låga förskolebyggnader i trä, fyra förrådsbyggnader samt en lekplats. Det är beläget i Sätras norra del som utgörs av ett småhusområde omgivet av skogsmark.

Området är lugnt och grönt och har ingen genomfartstrafik. En skyddad gårdsmiljö skapas av att de två förskolebyggnaderna ligger i vinkel och genom att det i öster finns ett bergsparti. Gården är flack och asfalterad och har en lekplats. Området inhägnas av ett gunnebostängsel, och vid huvudbyggnadens yttre långsida finns det en buskplantering.

· Våningar: 1.
· Tak: Sadeltak täckt av svarta tvåkupiga betongpannor.
· Fasad: Stående träpanel i en brunorange kulör
· Sockel: Låg svart betongsockel.
· Fönster: Vita enluftsfönster i trä med tvärgående mittspröjs, vid hörn gruppvis placerade. Det finns även små enluftsfönster utan spröjs samt franska dörrar.
· Entré: Entrén är vänd mot gården och ligger djupt indragen. Portarna är blåmålade trädörrar med ett sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga tydliga förändringar.
Huvudbyggnaden bildar en lång länga i nordost-sydvästlig längdriktning med en centralt placerad utbyggnad mot gården som vetter mot öster. På den västra långsidan finns ett burspråk. Mot gården vetter en veranda placerad på byggnadens södra del. Den har ett utskjutande tak, räcken och stolpar är vitmålade och i trä.

Annex
Den andra byggnaden står idag oanvänd men har förmodligen utgjort annex då barnkullarna varit stora. Det är en låg trälänga orienterad i nordväst-sydostlig riktning med en liten utbyggnad mot norr. Flackt tak, plåtskodd takfot. Fasad, sockel, kulör, fönster är desamma som på huvudbyggnaden. Dörren, som vetter mot gården, är en vitmålad trädörr med skärmtak.

Förrådsbyggnaderna är små träbaracker av provisoriskt slag. De har samma färgsättning och fasad som övriga byggnader, men olika taktyper.

KOMMENTAR
Huvudbyggnaden är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envåningslänga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Södra Bataljonen i Bredäng; Kasholmen 1 i Skärholmen; Båtholmen 2 i Vårberg.

Annexbyggnaden tillhör en vanligt förekommande daghemstyp som utgörs av en låg trälänga med ett modernistiskt formspråk. Den karaktäriseras av en ren och avskalad exteriör där det flacka pulpettaket, den stående träpanelen och det markerade skärmtaket är återkommande drag. För fler exempel se: Laxholmen 4 i Vårberg, Furuholmen 202 och Korsholmen 61 i Skärholmen, samt Långsätra 2 i Sätra.