Stäng fönster Stockholm kn, GÖKSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Grönt

Parhusen i kvarteret Göksätra är goda exempel på det tidiga 1960-talets småhusbyggande, som ofta präglades av gedigna, "traditionella", material som t.ex. tegel, samtidigt som arkitekturen var modern och byggandet rationellt. Husen i området kännetecknas av en konsekvent utförd gestaltning. Karaktäristiskt är de kubiska volymerna, lösningen med två sammanbyggda bostadsenheter sammanlänkade med lägre garage, samt material- och färgkontrasten mellan rött tegel och vitt eller svart trä.

Kvarteret som helhet karaktäriseras av den kuperade terrängen som skapar variation i gaturummet och ger bostäderna god utsikt över Sätratrakten. Läget på lite högre mark invid Björksätravägen gör att husen har betydelse för stadsbilden.

Området är påfallande enhetligt och välbevarat även i detaljer som fönster, dörrar och balkongfronter. Enstaka förändringar har dock skett - exempelvis är en balkong inbyggd.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991117

Detta mindre område i norra Sätra inrymmer 18 stycken parkedjehus med 36 lägenheter.

Gränsen i öster utgörs av Örnsätravägen, i de övriga väderstrecken finns kuperad naturmark och gräsmattor. Från Örnsätravägen leder tre asfalterade angöringsgator till husen. Terrängen är kuperad och sluttar mot söder. Marken är mestadels gräsmattebevuxen, med enstaka träd och buskar.

Byggnaderna är placerade i rader i sydväst-nordöstlig riktning. Husens tomter är indelade i en främre och en bakre del. Mot gatan är marken delvis lagd med betongplattor. På husens bakre sida bildas trädgårdar med uteplatser, som avdelas från varandra av brunbetsade trästaket. Tomterna kringgärdas av häckar,

· Våningar: 1, med suterrängvåning.
· Tak: flacka papptäckta pulpettak med plåtinklädd takfot, takomfattning i form av vitmålad träplanka.
· Fasad: gavel och nedre del av fasad mot trädgård i rött tegel. I övrigt vitmålad stående och liggande träpanel.
· Sockel: svartmålad betong.
· Fönster: en- och tvålufts, vitmålat trä. Fönstren ofta tätt ställda, ibland med sidoställda vädringsluckor.
· Balkong: indragen mellan murskivor, fronter av svartbetsade träplankor.
· Entré: mörkt trä, med sidoljus.
· Stomme: betong, ej belagt.
· Lägenhetsstorlekar: ej utrett.
· Förändringar: några nya skärmtak framför garagen eller på trädgårdsfasaden, några nya balkongfronter, en balkong har blivit inbyggd. Några nya entrédörrar i avvikande material.

Varje parhus består av två sammanbyggda bostadsenheter med garage på gavlarna. Garagen länkar samman husen så att grupper om två eller tre parhus bildas. Lägenheterna avdelas från varandra genom murskivor i rött tegel som skjuter ut på entréfasaderna.

De flesta av husen har sin suterrängvåning med entré mot gatan. En grupp av tio hus längst i söder har dock suterrängvåningar och entréer förlagda mot trädgården. Här finns inga garage utan husgrupperna sammanbinds av stora skärmtak i svartmålad plåt, med takomfattningar av vitmålad träpanel och stöd av svartmålat trä. Under dessa skärmtak leds man via en brant betongtrappa ned till trädgården där man hittar låga redskapsbodar med papptäckta pulpettak och svartmålade fasader i träpanel.

Garagen har papptäckta pulpettak. De ytterst placerade garagen har gavlar i rött tegel, fasaderna är i övrigt klädda med vitmålad träpanel. Portarna är utförda i svart aluminium.

KOMMENTAR
Parkedjehusen kännetecknas av en genomtänkt och konsekvent utförd arkitektonisk gestaltning. Karaktäristiskt är de kubiska volymerna, lösningen med två sammanbyggda bostadsenheter sammanlänkade med lägre garage, samt material- och färgkontrasten mellan rött tegel och vit träpanel. Området som helhet karaktäriseras av den kuperade terrängen som skapar variation i gaturummet och ger lägenheterna god utsikt över Sätratrakten.

Trots de förändringar som skett är området enhetligt och välbevarat.