Stäng fönster Stockholm kn, BREDSÄTRA 91 SÄTRA

Klassificering: Grönt

Den lilla panncentralen i Bredsätra 91 är ett bra exempel på att man under 1960-talet kunde lägga stor vikt även på utformningen av relativt blygsamma nyttobyggnader. Materialval och utförande är gediget. Arkitekturen är både enkel och uttrycksfull. Den slutna tegelvolymen med högt sittande fönster ger byggnaden nästan sakrala övertoner. I början av 2000-talet togs en ny entré med skärmtak upp på byggnadens östra gavel, i övrigt är byggnaden välbevarad. För att det kulturhistoriska värdet inte ska minska är det viktigt att man undviker att ta upp fler fönster och dörrar i fasaderna, och att anläggningens murade skorsten bevaras

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum:991125

F d panncentral i ett radhusområde i västra delen av Sätra

Tvåvånings tegelbyggnad placerad i öst-västlig riktning på en svag grässluttning mot söder. Byggnaden ligger i det nordvästra hörnet av kvarteret Bredsätra, som i övrigt innehåller radhus. Väster om huset är en gångväg och en skogskulle med en äldre stuga på, norr om huset går Sätrgårdsvägen och på andra sidan denna ligger Sätra Stall och bortanför detta finns skog. Öster om huset är en infartsväg till radhusen samt en parkeringsplats, söder om huset tar en radhuslänga vid. Närmast byggnaden i väster och norr bildas ett gårdsutrymme av ett inhägnande plank. Gårdsutrymmet är asfalterat.

BYGGNAD
· Våningar: 2 vån
· Tak: Sadeltak utan utsprång belagt med svarta betongpannor.
· Fasad: Rött lertegel.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Övervåningen har mot norr ett fönsterband i ett ramverk av tunna metallister. Ovanför detta och upp till takfoten sitter ett horisontellt band av vitfärgat skivmaterial. Bottenvåningen har ett fönsterband med grönmålade stålfönster. Mot väster sitter ett grönt fönster. Bottenvåningens fönster är samtliga försedda med inbrottsgaller av svartlackerat järn.
· Entré: Grönmålade ståldörrar.
· Stomme: Ej utrett
Över framsidans fönster och dörrar ligger en avbärarbalk av rå betong. Mot söder står en hög rund skorsten, ca en halvmeter utanför huset. Skorstenen är murad av brunt eldfast tegel.

KOMMENTAR
Byggnaden är mycket sparsmakad och samtidigt mycket uttrycksfull i sin gestaltning. Den höga murade skorstenen och de slutna tegelfasaderna med högt sittande fönster gör att denna byggnad kan liknas vid en mindre industribyggnad.