Stäng fönster Stockholm kn, FRÖSÄTRA 1 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991117

Ålderdomshem i östra delen av Sätra

En anläggning med byggnader om i huvudsak fyra våningar på plan mark i östra delen av Sätra. Frösätra 1 ligger parallellt med och nordöst om säckgatan Frösätrabacken. Malsätra 3 ligger vinkelrätt mot och sydväst om densamma. För att gå närmsta vägen mellan fastigheterna måste man således korsa Frösätrabacken. Frösätra 1 begränsas i nordväst av Björksätravägen, i nordost av en promenadstig och en skogskulle, i sydost av en promenadstig och en parklek och i sydväst av Frösätrabacken och daghemmet på Malsätra 4. Byggnaderna på Frösätra 1 ligger parallellt i nordväst-sydostlig riktning och de är i den sydöstra delen sammanbundna med en lågdel, så att det mot nordväst bildas en innergård. Innergården är delvis belagd med betongplattor med cirkelmönster. Där finns gräs, bord, bänkar, buskar, fågelbord, en damm samt en berså med en skulptur föreställande en pojke med en fisk. Gården avlutas mot nordväst av en låg mur av gråsten bakom vilken en skogskulle tar vid. Bakom denna finns en parkeringsplats. Runtom husen i övrigt är det gräsmatta. Framför entrédelen mot Frösätrabacken är marken betongplattebelagd med cirkelmönster och där finns också sargar av betongskivor innehållandes planteringar. Malsätra 3 begränsas i sydost och sydväst av gräsmatta och parkmark, i nordväst av en skogssluttning samt i nordost av Frösätrabacken och daghemmet på Malsätra 4. Byggnaden på Malsätra 3 ligger i nordost-sydvästlig riktning. Utanför entrén mot nordost finns en betongplattebelagd gård i cirkelmönster och norr om denna ligger en parkeringsplats. Utanför gaveln mot sydväst finns en liten uteplats med betongplattor, planteringar och en pergola.

· Våningar: 4 vån, 4 vån + 1 suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt, motfallstak på Frösätra 1 (ej belagt) och sadeltak på Malsätra 3 (ej belagt), brun korrugerad neddragen takfot.
· Fasad: Sprutputs, grov. Långsidorna på sydvästlängan på Frösätra 1 är gula och de på nordostlängan är terrakottafärgade. Långsidorna på Malsätra 3 är gröna och med ett antal indragningar. Samtliga gavlar är vita.
· Sockel: Sprutputs, grov. Brun.
· Fönster: Vita plåtinklädda en-, två- och treluftsfönster. Gavlarna har en fönsteraxel med tvåluftsfönster alternativt ett burspråk med fönsterband, där bröstningen är klädd med korrugerad plåt, på Frösätra 1 orange eller grön och på Malsätra 3 gul. Axeln/burspråket avslutas i bottenvåningen av ett ramverk av vitlackerad metall med fyllningar av glasrutor i övre delen samt, på Frösätra 1, vitt skivmaterial i den nedre delen och, på Malsätra 3, rött dito. Ramverken innehåller även likartade dörrar som på vissa ställen bytts ut till bruna aluminiumdörrar. Sydvästlängans mittdel har i bottenvåningen mot nordost ett antal fönsterband med bröstning av bruna fyllningar. I dessa sektioner finns också ett antal dörrar.
· Balkong: Indragna. Fronter av korrugerad plåt, orangea på den sydvästra längan på Frösätra 1, gröna på den nordöstra och gula på Malsätra 3. Överliggare av aluminium, bakväggar av vitgrått skivmaterial.
· Entré: Dörrar av glasad brun metall. Brunt plåtinklätt skärmtak stöttat av brunlackerade fyrkantsbalkar
· Stomme: Betong (Ej belagt)
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
Frösätra 1 består av två fyravåningslängor i nordväst-sydostlig riktning, sammanbundna av en envånings förbindelsegång i nordost-sydvästlig riktning, samt två envånings byggnadskroppar. Fyravåningslängorna består i sin tur av tre i förhållande till varandra förskjutna byggnadskroppar vardera. Den sydvästra längan har mot Frösätrabacken en utskjutande envåningsdel som innehåller huvudentrén. Denna lågdel har flackt tak, neddragen brun korrugerad takfot, fasader av brunlackerat ramverk av metall med fyllningar av glasrutor och vitt skivmaterial. Vid entrén finns en kiosk. Den andra envåningsdelen ligger i anslutning till och sydost om förbindelsegången, mittemellan längorna. Den har samma utförande som entrédelen sånär som på fasader av vitt plåtinklätt ramverk, brun sockel och vitlackerade aluminiumdörrar. Förbindelsegången har flackt tak, neddragen takfot av brun plåt, ljusbrun sockel, fönster från golv till tak med vitt plåtinklätt ramverk. I gången finns ett antal bruna dörrar av trä och någon av aluminium. Byggnadskomplexets högdel är för boende och dess lågdel för samvaro och kommunikation.

Malsätra 3 består av två sammanbyggda fyravånings byggnadskroppar som bildar en länga i nordost-sydvästlig riktning. Byggnadskropparnas gestaltning är i stort sett densamma som fyravåningshusen i Frösätra 1.

KOMMENTAR
Byggnaderna har en för servicehus vanligt förekommande indelning med tjocka skivhus förbundna med en lågdel (Frösätra 1). Denna anläggning har dock mer oregelbundna former än vad som är brukligt. Att ha ett från resten av anläggningen fristående hus (Malsätra 3) är också det ovanligt. Byggnaderna är välbevarade och tidstypiska i sin karaktär. Stor omsorg har lagts ned vid helhetsgestaltningen med högdelar, lågdelar, entré- och innergård.