Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 6 SÄTRA

Klassificering: Grönt

De fyra lamellhusen i Hållsätra 6 kännetecknas av en välformad och sparsmakad arkitektur som ligger nära 1950-talets flerbostadshus. Man kan notera ädelputsfasaderna, trapphusmarkeringarna i gult tegel, mönstermurningen ovan portarna och balkongernas småsinuskorrugerade plåt. Arkitekturens relativt "traditionella" utformning är ett särdrag som präglar många av flerbostadshusen i Sätra.
Husen har stadsbildsmässiga värden, med sitt läge vid foten av en bebyggd höjdsträckning. De bildar en sammanhängande fond vid stadsdelens centrala grönstråk Sätradalsparken.
Till skillnad från de flesta lamellhus i Sätra är dessa byggnader påfallande välbevarade, med bevarade entréportar och balkongfronter. Den enda större förändringen är de plåtinklädda fönstren.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

OMRÅDE
Fyra trevånings lamellhus med suterräng placerade i nordöst-sydvästlig riktning intill det centrala grönstråket Sätradalsparken i Sätra.

Byggnaderna ligger på rad i en svag sluttning mot sydost och är något förskjutna gentemot varandra. Framför husen, dvs mot nordväst, finns små gräsplättar samt en asfalterad entrégata. Framför denna är det dels en parkeringsplats, dels en skogssluttning upp mot en bergskulle. Uppe på bergskullen vidtar ytterligare lamellhusbebyggelse. I nordost, sydost och sydväst är det parkmark med bl a asfalterade gångstigar, gräsytor, planteringar och en fotbollsplan. Närmast husen mot sydost finns små uteplatser belagda med betongplattor samt lekplatser inhägnade av häckar, plank eller låga trästaket. Området nås per bil via Lövsätragränd som leder in från nordväst i områdets sydvästra hörn. Från övriga håll leder ett flertal cykel- och gångvägar.

· Våningar: 3 vån + suterräng
· Tak: Flacka pulpettak med grågrön skivtäckning av plåt som på baksidan och gavlarna är neddragen över takfoten. Framsidan har utskjutande takfot. Häng- och stuprör är av koppar.
· Fasad: Ädelputs, beige
· Sockel: Spritputs, gråbrun
· Fönster: Plåtinklädda en- och tvåluftsfönster med vita bågar och bruna karmar. De större tvåluftsfönstren har sidoplacerad mittpost, de mindre har centrerad mittpost. Mot framsidan finns i sockeln låga tvålufts källarfönster av brunmålat trä. Trapphusfönstren har fyra vertikala spröjsar, förutom de längre husens mittentrapphus, vars fönster saknar spröjs.
· Balkong: På baksidan mot parkmarken samt på en gavel sitter utanpåliggande balkonger. De har fronter av fint sinuskorrugerad brun plåt och överliggare i två rader av svartmålat stål. Suterrängvåningen har direktutgång i marknivå.
· Entré: Mörkbetsad lackad mahogny med två ovanför varandra stående rader av fem st höga smala glasrutor, förutom mittenportarna i de två längre husen som har en hög smal ruta bredvid en större kvadratisk ruta, i två rader ovanför varandra. Ovanför entréportarna sitter mönstermurning i form av två rader av snedställda tegelstenar som bildar ett sågtandsmönster. Husens källardörrar är av gråmålat stål eller av brunmålat stål med en fönsterruta upptill. De har omfattningar av lättbetongelement med grusig yta.
· Stomme: Lättbetong
· Lägenhetsstorlekar: 1-3 rok
De två ändhusen har tre trapphus var. De två mittersta husen har två trapphus var. Trapphusen markeras i fasaderna genom gult fasadtegel från mark upp till takfot. Trapphusen har marmorgolv. Husens gavlar har lite olika gestaltning. Tre gavlar har en fönsteraxel med tvåluftsfönster, två gavlar har burspråk med fönster över hörn, två gavlar har en fönsteraxel med betongglas och en gavel har balkonger. Baksidesfasaderna har utskjutande partier mellan balkongraderna. Huset som ligger längst mot sydväst har lokaler i suterrängvåningen med två- och fyrluftsfönster med en högt liggande tvärpost samt sidoförskjuten mittpost. Husen innehåller även daghem.

KOMMENTAR
Byggnaderna är utförda med omsorg både vad gäller materialval och vad gäller gestaltning. De har små sparsmakade detaljer samt ett knappt skönjbart varierat utförande. Notera särskilt balkongernas smäckra räcken och fronter. På fastigheten Hållsätra 2 finns tre byggnader med samma utförande.