Stäng fönster Stockholm kn, HÖGSÄTRA 4 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Tre skivhus placerade i nordost-sydvästlig riktning på tre sidor om Sätra Torg.

Området och torget ligger precis intill den sydostliga ingången till centrum- och tunnelbanehuset. Byggnaden på Högsätra 4 vetter i nordväst mot en skogsslänt och Sätraskolan, i sydväst mot en gård med en lekplats, i sydost mot en grässlänt och Eksätravägen samt i nordöst mot Sätra Torg. Byggnaden på Högsätra 8 vetter i nordväst mot en parkeringsplats och tunnelbaneperrongen, i nordost mot en lekplats, en skogskulle och Kungssätravägen, i sydost mot Sätra Torg samt i sydväst mot entrén till centrum- och tunnelbanehuset. Byggnaden på Högsätra 9 vetter i nordväst mot en lekplats och skogskullen på Högsätra 8, i nordost mot Kungssätravägen, i sydost mot en grässlänt och Eksätravägen samt i sydväst mot Sätra Torg. Området ligger centralt i Sätra och det innehåller de enda höghusen i stadsdelen. Bortanför Eksätravägen vidtar Skärholmsvägen, ett skogsparti, Sätra industriområde samt E4:an. Åt övriga håll vidtar, bortanför vad som tidigare nämnts, lamellhusbebyggelse.

· Våningar: 9 vån + 1 suterräng, 8 vån + 2 suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt sadeltak samt motfallstak (ej belagt), smal takfot av grönlackerad plåt.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast, under 1999 övermålat med terrakottagult. På gavlarna vid balkongaxlarna har fasaden ett något indraget vertikalt band av släta betongelement. Dessa har, på den gavel som vetter mot torget, nyligen målats i kulör som skiftar nedifrån och upp i terrakotta-rosa-gult-grönt-blått i lite olika ton på de olika husen.
· Sockel: Putsad, grå. Höll vid inventeringstillfället på att övermålas i brunt.
· Fönster: Vita träfönster i en luft eller i två lufter med sidoställd mittpost. De smalare bågarna har både i en- och i tvåluftsfönstren en tvärspröjs på mitten. Fönstren höll vid inventeringstillfället på att bytas ut mot blåa i stål med plåtinklädda karmar. Balkongfönster och -dörrar av trä, antingen vit- eller blåmålade.
· Balkong: Indragna med sidoväggar av vitt skivmaterial. Fronter av betongelement med frilagd ballast, under 1999 övermålat med terrakottagult. Fronterna har ett vitt vågrätt smalt slätt band i överkant som är dekorerat med två liggande rektangulära håltagningar.
· Entré: Dörrar och glasparti med över- och sidoljus av lackad teak, under ett snedställt plåttäckt skärmtak. Cykelrumsdörren har liggande panel, entrédörren har fem liggande smala glasrutor. Huset på Högsätra 8 har entréerna i liv med fasaden, de övriga två har något utbyggda entréer.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1 rokv samt 2-4 rok
· Förändringar: Fasader och socklar ommålade 1999. Nya entréer 1999. Fönster delvis utbytta 1999.
Huset på Högsätra 4 har sina suterrängvåningar mot nordost. Huset på Högsätra 8 har sin suterrängvåning mot parkeringen i nordväst och både denna våning och bottenvåningen innehåller lokaler. Bottenvåningen har mot sydväst och sydost stora skyltfönster samt butiksingångar i teak. Fasaden i bottenvåningen och suterrängvåningen är av brunsvarta betongelement med grusig yta. Från gaveln mot nordost sticker en hög fyrkantig skorsten murad av gult tegel ut. Huset på Högsätra 9 har sin suterrängvåning mot sydost.

KOMMENTAR
Byggnaderna är de enda höghusen i Sätra, som i övrigt domineras av lägre lamellhus. Husen är, trots nya kulörer och entréer, på det stora hela välbevarade med bevarade volymer som är viktiga för områdets karaktär. Med sin höga höjd utgör de markörer för Sätras centrum.