Stäng fönster Stockholm kn, DJURSÄTRA 2 SÄTRA

BYGGNADEN RIVEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Fritids- och teaterlokaler i en byggnad belägen intill Hållsätrastigen vid Sätraskolan och Sätra centrum

Byggnaden är placerad i nordväst-sydostlig riktning i en sluttning mot nordväst. Byggnaden ligger mycket centralt, nära Sätra centrum, mittemot Sätraskolan, nedanför vårdcentralen och precis intill Hållsätrastigen. Hållsätrastigen är ett gångstråk från centrum och tunnelbanan till Sätradalsparken och flertalet bostadsområden. Byggnaden innehöll ursprungligen ungdomsgård och innehåller idag teater. Marken närmast huset består av gräs och asfalterade gångstigar. Mot nordost finns en bilväg och en höjd där det vid inventeringstillfället pågick schaktningsarbeten för ett nytt bostadsrättsområde. I nordväst finns en parkeringsplats, ett daghem och bortanför detta Sätradalsparken. Mot sydväst vidtar Hållsätrastigen och Sätraskolan och mot sydost Vårdcentralen och därefter centrum med tunnelbanan.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån + 2 suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt motfallstak (ej belagt). Plåtinklätt murkrön
· Fasad: Fasadtegel, rött, i löpförband
· Sockel: Betong, gjuten, grå
· Fönster: En-, två-, tre- och fyrluftsfönster i vitt trä. Två- och treluftsfönstren har sidoställda mittposter. Fyrluftsfönstren har en sidoställd mittpost samt en något förhöjd tvärpost. Fönstren mot nordost och sydväst sitter i horisontella band där utrymmena mellan fönstren har stående ljusblå panel. En sådan horisontal finns även i den lägsta suterrängvåningen på fasaden mot nordväst. Denna fasad har även en vertikal fönsteraxel där bröstningarna och överstyckena, från takfot till sockel, består av ljusblåmålad stående panel.
· Entré: Bruna och ljusblåmålade ståldörrar samt en silvereloxerad och en ljusblåmålad aluminiumdörr.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar: Vissa dörrar utbytta och/eller ommålade.
Mot nordost finns en betongramp i vars suterräng det finns en stålgallergrind.

KOMMENTAR
Tidstypisk arkitektur utförd med god omsorg om gestaltning (massivitet, kubiskhet, fönsterband och -axlar) och material (tegel och trä). Byggnaden är välbevarad med bevarade material och proportioner. Byggnadens formspråk går igen i den senare tillkomna vårdcentralen mot norr.