Stäng fönster Stockholm kn, ÖRNSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Ett större område med 70 parhus i en våning med inredd vind, som länkas samman av garage- och förrådsbyggnader. Ingår i ett småhusområde i norra delen av Sätra, alldeles intill det stora friluftsområde som sträcker sig ner mot Mälaren.

Kvarteret ligger på östra sidan av Örnsätrabacken, i en svag sydsluttning med vissa inslag av naturmark. Längs Örnsätrabacken finns tre mindre parkeringar samt en kombinerad panncentral/tvättstuga, vilken tycks vara gemensam för hela kvarteret. I kvarterets mitt finns en lekplats omgiven av en gräsmatta. Framför husen finns små förgårdar med asfalterad garageuppfart, gräsmattor och planteringar. På baksidan små trädgårdar med stenlagd uteplats, ofta avskärmad med häckar.

· Våningar: 1 våning med inredd vind.
· Tak: Branta sadeltak täckta av papp och eternitskiffer. På var sida finns två takkupor klädda med vit panel.
· Fasad: Vitt mexitegel med mörkbrun stående träpanel vid gavelrösten.
· Sockel: Mycket låg, grå.
· Fönster: Vitmålade enluftsfönster i trä, varav vissa är av pivåtyp och brunmålade. Även vissa tvåluftsfönster.
· Balkong: Vissa byggnader har balkonger vid takkuporna.
· Entré: Lackerade trädörrar i varierande utformning med sidoljus. Den dominerande dörrtypen har en slät lackerad träyta och är troligtvis är original. Vissa entréer har fått skärmtak eller farstukvist.
· Stomme: Regelstomme.
· Lägenhetsstorlek: 4 rok.
· Förändringar: Området har inte undergått många förändringar. Nya inslag i delar av bebyggelsen är skärmtak eller farstukvistar vid entréerna, balkonger vid takkuporna, inbyggda uteplatser samt utbytta fönster och dörrar.

Byggnaderna utgörs av parhus som länkas samman av låga garagebyggnader. Byggnaderna är breda och kompakta. Under fönstren som vetter mot uteplatsen finns vit liggande träpanel.

Garagen är låga mexitegelklädda byggnader med röda garageportar i plåt och pappklätt plantak. Garagens bakre del utgör förråd.

KOMMENTAR
Ett enhetligt småhusområde med tidstypiska drag såsom mexitegel och brun träpanel. Området har i det stora hela bibehållit sin sammanhållna karaktär.