Stäng fönster Stockholm kn, LÖVSÄTRA 4 SÄTRA

Klassificering: Grönt

Daghem av en standardtyp som utarbetades av Kjell Abramsons arkitektkontor för Stockholms stads räkning och som kom att uppföras i olika storlekar. Här är det ett välbevarat exempel en av typerna. Byggnaden visar på ett pedagogiskt sätt hur även byggandet av daghem rationaliserades och förenklades under rekordåren.

Detta daghem har stadsbyggnadshistoriska och miljöskapande värden. Helt medvetet placerades det i ett mycket exponerat läge, invid stadsdelens centrala grönstråk Sätradalsparken. Vid denna park, som enligt planeringen skulle fungera som Sätrabornas "vardagsrum", kompletterades bostadsbebyggelsen med gemensamhetsbyggnader av typen daghem, servicehus och ålderdomshem. Parken hade även lekytor som kompletterade daghemmets egna.

Daghemsbyggnaderna är viktiga exponenter för välfärdssamhällets framväxt med en allt större del förvärvsarbetande kvinnor och de besitter stora social- och samhällshistoriska värden.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

OMRÅDE
Daghemslänga placerad i nordost-sydvästlig riktning på plan mark intill Sätradalsparken i centrala Sätra

Området ligger alldeles i utkanten av ett lamellhusområde. Tomten nås per bil via säckgatan Lövsätragränd från norr. Till fots och cykel når man tomten via flertalet gångvägar. Marken närmast huset är asfalterad samt gräsbevuxen. Där finns sandlådor med lekredskap. På tomten finns ett förrådsskjul i gul panel med pappklätt pulpettak samt en lekstuga. Tomten omgärdas av ett lågt staket av tryckimpregnerat trä.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, flack, täckt med svartlackerad falsad skivplåt. Utskjutande takfot. Ventilationshuvar, häng- och stuprör av svart plåt. Vindskivor av vit och svart plåt.
· Fasad: Panel, gul, liggande, med horisontella lister under fönstren samt vertikala täcklister med drygt ½ meters mellanrum. Vita knutar.
· Sockel: Grå och svart.
· Fönster: Tvålufts i vitt trä med en högt liggande tvärpost. Mot sydost i fönsterband hela vägen.
· Entré: Dörrar av silvereloxerad aluminium med överljus. Upp till entréerna leder trappor av tryckimpregnerat trä, den södra med ramp. Övriga dörrar är av vitlackerat skivmaterial.
· Stomme: Trä
· Förändringar: Entrédörrar troligen utbytta.
Huset har tre byggnadskroppar där den i mitten är något bredare än de andra två och något förskjuten bakåt (mot nordväst).

KOMMENTAR
Byggnaden har en enkel karaktär. Den är utformad med god omsorg om detaljer och gestaltning. Som exempel på detta kan nämnas de stora träbågade södervända fönstren, fasadernas fältindelning och byggnadens proportioner. Huset är välbevarat. Daghem av samma typ förekommer även i kvarteret Amarantern 4 och Concordia 3 i Bredäng samt Djursätra 1 i Sätra.