Stäng fönster Stockholm kn, BRANTHOLMEN 1 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Här finns femton ljusputsade skivhus bestående av sex eller sju våningar. Området är beläget på en höjdrygg nordväst om Skärholmens centrum.

Området är placerat i en södersluttning med kvarteret Falkholmen uppe på höjden. Falkholmen avdelas från Brant- och Fågelholmen genom ett skogsparti i brant terräng. I öster löper Ekholmsvägen som ansluter till Skärholmsvägen. I söder avgränsas området av tunnelbanespåret, men förbinds med norra och centrala Skärholmen genom två gångbroar.

Områdena är trafikseparerade med ett flertal parkeringar och underjordiska garage i kvarterens ytterkanter. I kvarteret Brantholmen ligger de åtta byggnaderna i två rader så att ett mellanliggande gårdsrum bildas. Här har marken ordnats med asfalterade gångar och rabatter med buskväxter intill och mellan husen. Garagen har delvis överdäckats och har väggar av räfflad betong. På överdäckningen har det skapats terrasser med utrymme för sittplatser med vindskydd och planteringar i lådor. Det finns också öppna gräsbevuxna ytor samt ett flertal lekplatser, och det är inte långt till parkleken Branten som ligger väster om Brantholmen. De två husen i Fågelholmen ligger i direkt anslutning väster om Brantholmen.

I kvarteret Falkholmen finns fem parallellställda hus, placerade i en småkuperad miljö med mycket naturmark bevarad, främst tallar. I området finns ett antal soprum utplacerade, med flacka tak och väggar av frilagd ballast. En asfalterad parkeringsplats finns längs Falkholmsgränd i norr. I väster angränsar området till Lillholmsskolan.

· Våningar: 6 våningar + 1-2 suterrängvåningar, samt 7 våningar utan suterräng.
· Tak: Flackt papptäckt motfallstak, grå plåtinklädd takfot. På taken finns tre stora plåttäckta maskinrum för hissar.
· Fasad: Ljus gråbeige ädelputs
· Sockel: Grå cementspritputs
· Fönster: 1-2-luftsfönster, varav vissa med vädringsfönster, vit aluminium.
· Balkong: Utanpåhängande balkonger med sidoväggar av vita betongelement, vita korrugerade aluminiumfronter, runda överliggare i aluminium.
· Entré: Entrén är förlagd till ett utskjutande fasadparti under balkongraderna. Den är djupt indragen, klädd med natursten, mittställd pelare. Entrépartiet består dels av entrédörr med vindfång och dels av en komplementdörr. Entrédörr med vindfång är utbytt och består av silvereloxerad aluminium, komplementdörren är ursprunglig och består av smal ribbpanel. Även på byggnadernas baksida finns entréportar, bestående av teak med glasat övre- och undre parti. I Falkholmen har de ursprungliga teakportarna behållits.
· Stomme: Betong och lättbetong.
· Lägenhetsstorlek: 1-5 rok.
· Förändringar: I Brantholmen har entrédörrarna i teak bytts ut mot aluminium. I alla tre kvarter har ytterfönstren ersatts av aluminium, balkongfronterna är troligen utbytta, vissa balkonger har glasats in. Balkongernas väggar har olika färgsättning vilket eventuellt är ett senare inslag.

I Brant- och Fågelholmen är husen orienterade i öst-västlig riktning med balkonger och huvudentréer vända mot söder. I Falkholmen har byggnaderna en nord-sydlig orientering.

De fem byggnaderna i kvarteret Falkholmen skiljer sig från övriga, främst genom att balkongerna är indragna i fasaden, trapphusen markeras i fasad av vertikala beiga putsade fält, entréer finns endast på en sida. Det finns mindre skillnader såsom något annorlunda fönsterplacering, ytterfönstren är av beige aluminiumplåt, förekomst av fyrluftsfönster. Balkongernas mellanväggar består av betongelement med frilagd ballast, entréportarna är i teak.

KOMMENTAR
Ett utmärkande inslag i Skärholmens stadsbild är dessa höga ljusputsade skivhus som klättrar uppför höjden.
Områdets höglänta läge gör den relativt stora skalan extra markant. Betongterrasserna i Brant- och Fågelholmen, en följd av områdets trafikseparering, skapar en viss torftighet i miljön. Byggnaderna i Falkholmen är bättre bevarade än byggnaderna i Brant- och Fågelholmen.