Stäng fönster Stockholm kn, MALSÄTRA 4 SÄTRA

BYGGNADEN RIVEN 2006

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

Korsformad enplans daghemsbyggnad i nordöstra änden av Sätradalsparken

Byggnaden ligger på plan mark men med en låg terrassering mot sydost. Tomten omges i väster och norr av pensionärsboende och i öster och söder av en parklek, en skogskulle och parkmark med bollplan. Tomten nås per bil via säckgatan Frösätrabacken från nordväst. Till fots eller cykel står ett flertal gång- och cykelvägar till förfogande. På tomten runt huset finns asfalt, gräs och sandlåda med lekredskap. Den högre delen är gräsbevuxen och har en asfaltstig och en mindre sandlåda runtom vilken det ligger betongplattor. På tomten finns träd och buskar samt ett antal förrådsskjul och lekstugor. Tomten omgärdas av ett lågt brunt trästaket.

BYGGNAD
· Våningar: 1 våning.
· Tak: Flackt sadeltak med utskjutande takfot, täckt med svart falsad plåt. Ventilationshuvar och övriga plåtarbeten i svart plåt.
· Fasad: Stående rödmålad panel med en vågrät dekorationslist under takfoten samt en under fönsterbröstningen.
· Sockel: Grå sockel av skivmaterial.
· Fönster: Vita en- och tvåluftsfönster i trä där en större stående ruta sitter nedtill och en låg liggande ruta sitter upptill avskild antingen av en högt sittande tvärpost eller av ett bredare parti med liggande röd panel. Fönstren sitter ensamma eller i grupperingar om två till sex.
· Entré: Två entrédörrar av vit panel med höga smala fönster samt sidoljus med bröstning av vit panel. Till entrédörrarna leder trätrappor, den nordvästliga även med ramp. Altandörrar med stora sidofönster med bröstning av vit panel. Över dörrar, sidoljus och sidofönster sitter liggande överljus.
· Stomme: Trä, regelstomme (ej belagt)

KOMMENTAR
Välbevarad byggnad både i form och material med mycket målat trä. Byggnaden har en gestaltning som är vanlig i bostadsområden av denna karaktär. Den skiljer sig dock en del från det vanliga genom sin korsformiga plan. Utmärkande drag för den här byggnaden är den röda stående locklistpanelen, det svarta sadeltaket av plåt och fönsterarrangemanget med ett smalt liggande rektangulärt fönster placerat över ett större stående rektangulärt. Fönstren har vitmålade snickerier. Liknande daghem finns i Gröna rutan 2 och Fjäderholmen 1.