Stäng fönster Stockholm kn, ORRSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991117

Litet enhetligt villaområde i norra Sätra

I området finns 28 friliggande likadana enplansvillor. De är placerade i nordväst-sydöstlig riktning, om två till fyra i följd, på ömse sidor om fem korta entrégator. Området ligger i den norra utkanten av Sätra, alldeles intill det stora friluftsområde som sträcker sig ned till Mälaren. Området begränsas i nordväst av angöringsgatan Örnsätrabacken, i sydväst, sydost och nordost av kuperad skogsmark. Mot sydost leder ett par gångstigar som i förlängningen leder in mot Sätra centrum. Husen intill de två ostligaste angöringsgatorna ligger i en svag sluttning mot nordost. De övriga ligger i en något starkare sluttning mot sydväst. Tomterna består mestadels av plana gräsmattor med buskar och träd. Marken framför och bakom husen är belagd med betongplattor, förutom framför garagen, där marken är asfalterad. De flesta tomterna omgärdas av häckar men vissa har trästaket och ytterligare andra saknar inhägnad.

· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak klätt med eternitskiffer. Utskjutande takfot på långsidorna, på gavlarna slutar taket i liv med fasaden. Svarta plåtarbeten.
· Fasad: Vit mexisten. På gavelrösten och mellan fönstren brun stående panel.
· Sockel: Svart
· Fönster: Enlufts i vitt trä. Vissa hus har takfönster. Några hus har ett treluftsfönster högst upp på gavelröstet, där mittfönstret är rektangulärt och de två flankerande fönstren har snedställda överstycken som följer takvinkeln. Ytterligare något hus har ett rektangulärt tvåluftsfönster i gavelröstet.
· Entré: Dörrar av teakplywood med sidoljus. Garageportarna är huvudsakligen vipportar av korrugerat stål av två modeller: den ena är enbart en vipport och den andra består av en vipport med en gångport i högra delen, som kan öppnas för sig. Portarna är lackerade i brunt, rödbrunt eller vitt. Ett antal hus har parportar av trä.
· Stomme: Trä, regelstomme
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Några hus har fått utbytt takbeläggning till plåt pressad i takpannemönster, några har fått inredda vindar, några har fått utbytta dörrar.
Murverket i husens gavlar sträcker sig ända ut till långsidornas takfotsspets varvid ett regn och vindskyddat utrymme bildas på husens långsidor. De flesta gavlar är fönsterlösa men några hus har ett högt och smalt fönster på bottenvåningen. Husens gavlar är bredare än långsidorna är långa. Några hus har på den sida som vetter mot sydväst byggt till uterum av träplank, (med eller utan skärmtak) mexisten eller glas.

KOMMENTAR
Området har en väl sammanhållen arkitektur som är mycket välbevarad. Gavelskivornas bredd i kombination med det relativt flacka sadeltaket ger byggnaderna en speciell och egenartad volymskaraktär av lågt och brett. Eternitskiffertaken ger också de en speciell karaktär. Fasadernas materialkombination med vit mexisten och brun panel är mycket tidstypisk och karaktärsfull.