Stäng fönster Stockholm kn, SÄTRA 2:3 SÄTRA

Klassificering: Blått
Motivering: Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Sätra vattentorn har mycket stora miljöskapande och stadsbildmässiga värden, men även symbolvärdet och det identitetsskapande värdet är stort. Genom sitt väl synliga läge på en hög höjd i naturområdet mellan Sätra och Mälarstranden blir vattentornet ett viktigt landmärke som är synligt vida omkring, även från andra stadsdelar och från Mälaröarna.

Det arkitektoniska värdet är stort. Den strama utformningen framhäver funktionen och det använda materialet, formgjuten omålad betong. Planformen och de smäckra pelarraderna som bär vattencisternen skänker dock byggnaden vissa klassiska referenser, som ett förstorat rundtempel på en höjd; med cella och kolonnrad.

Vattentornet ritades av Vattenbyggnadsbyrån, VBB, vilka svarade för fler byggnader av denna typ, t.ex. det mycket likartade vattentornet i Tensta, vilket dock är enklare till sitt utförande.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum 991125

Högt vattentorn högst uppe på en skogsklädd bergshöjd i västra utkanten av Sätra.

Tornet ligger i det stora friluftsområde som sträcker sig från Sätra och ned till Mälaren. Marken närmast tornet är plan och grusbelagd. Här uppifrån har man milsvid utsikt åt flera håll. Tornet nås via en grusväg från väster.

BYGGNAD
· Våningar: Ej utrett.
· Tak: Flackt pappklätt motfallstak (ej belagt).
· Fasad: Betong.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Saknas.
· Entré: Ståldörrar.
· Stomme: Betong.
Översta delen av tornet utgörs av en bred cylinderformad betongcistern. Dess exteriör är dekorerad med ett antal vertikala axlar med sex stycken i sicksack ställda vågräta rektangulära förkroppningar i relief. Förkroppningarna liknar guldtackor i formen. Cisternen vilar dels på två koncentriskt placerade pelarrader, där den inre har tio kvadratiska betongpelare och den yttre har 16 trapetzoida betongpelare, dels på en hög smal odekorerad betongcylinder placerad i centrum. Denna har mot norr en stor bred port av stål dekorerad med vertikala aluminiumlister. Mot nordnordväst finns en kraftig gråmålad ståldörr.

KOMMENTAR
Omsorgsfullt utfört vattentorn som karakteriseras av sin smäckra höga pelarkonstruktion som bär upp den stora tyngden. Byggnaden kan ses vida omkring och är ett identitetsskapande inslag i miljön.