Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 37:31 HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Hammarkullens centrumbebyggelse är belägen i stadsdelen Hjällbos norra del och begränsas av Hammarkullegatan, Hammarkullens väg och Sandeslättsgatan. Bebyggelsen utgörs dels av skivhus med bostäder, dels av lokaler för detalj- och kolonialhandel samt serviceverksamheter. Skivhusen, som utgör en mittpunkt i Hammarkullen, är formerade runt Hammarkulletorget. Större delen av "Hammarkulletorget" består av ett kuperat bergsparti med en slingrande gångväg. Skivhusens mycket långa byggnadskroppar lättas endast upp av det varierande våningsantalet samt genom en smärre anpassning av huskropparna till höjdskillnaderna i terrängen. I väster finns ett delvis kuperat gårdsrum som skiljer torgets skivhus från det intilliggande höghusområdet på Bredfjällsgatan. Skivhusmiljön kompletteras av ett stort antal nyuppförda tvättstugor.

Hammarkullens centrum kan inte sägas utgöra en traditionell platsbildning utan består av ett relativt tydligt stråk som löper i nord-sydlig riktning. Vid stråkets norra ände finns en byggnad som rymmer bad och andra fritidsaktiviteter. Därifrån leder stråket åt söder förbi ett skivhus och ett daghem till bostadsområdet Sandeslätt. Ungefär mitt på stråket vidgas det och en plats skapas mellan tre byggnader: en enplans rektangulär affärsbyggnad, ett skivhus som arkitektoniskt skiljer sig från de andra samt en byggnad som rymmer nedgången till spårvagnshållplatsen. I dessa byggnader har olika verksamheter samlats, såsom service för äldre människor, bibliotek, badhus, affärer, post och restaurang/pizzeria samt i spårvägens stationshus en Pressbyrå- kiosk.

BYGGNADER
Skivhuset byggdes med lägenheter för äldreboende samt något som på bygglovansökan kategoriserades som industrilägenheter. Huset är åtta våningar högt och uppfört med en stomme av betong och fasader av sandwichelement. Sandwichelementens yta består av frilagd vit ballast (vit Hällsvikssplit) i grå cement. Fönstersättningen är regelbunden. I varje betongelement sitter ett fönsterparti bestående av ett smalt och högt vertikalt fönster och ett mindre perspektivfönster med vädringsventiler, som varvas med ett betongelement innefattande ett enluftsfönster. Fönstren utmärker sig genom den kraftiga gula kulören. Skivhusets tak är ett dolt plantak belagt med papp.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: frilagd ballast, marmorkross
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: löpande vertikala burspråk, nedre våningar delvus inglasade

Huset har en utbyggnad i två våningar i den södra delen. I den finns Folkets hus i andra våningen och restaurang i bottenvåningen. Fasaden är klädd med partier av gulmålad lockpanel och bruna släta plåtkassetter. Den övre våningen skjuter ut över entrévåningen så att ett övertäckt gångstråk, en arkad, bildas som löper förbi pizzerians/caféets stora uppglasade fasader. Övervåningens plåtklädda fasader har stora, tätt placerade perspektivfönster. Entrévåningen skjuter ut från den övriga byggnadskroppen och bildar en takterrass. Fasaden är regelbundet uppglasad och har utskjutande, spetsiga burspråk. I entrévåningen finns bibliotek och medborgarkontor.

Den friliggande enplans centrumbyggnaden med butiker uppfördes i två olika konstruktionstekniker, dels med en stomme av bärande stålpelare klädda med lockpanel dels med en stomme av bärande betong med en yta av frilagd ballast. Taket är ett dolt plantak och enligt bygglovhandlingar var det ursprungligen täckt av papp respektive trapetskorrugerad förzinkad stålplåt. Ett utskjutande tak skapar en övertäckt gång. Hustakets sarg är omfattad av skivmaterial i en ljus kulör.
Idag utgörs fasaderna delvis av stora skyltfönster med låga bröstningsfält klädda med bruneloxerad aluminium. Mellan fönsterpartierna är fasaden slätputsad och avfärgad i en mörkt brunröd kulör.

Stomme/konstruktion: stål/betong
Fasad: frilagd ballast/lockpanel
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: plantak
Takmaterial: papp/förzinkad plåt
Utvändiga detaljer: övertäckta gångar

Stråket avslutas i norr av Hammarkullens fritidscenter, ett hus som bland annat rymmer bad. Byggnaden som är av betong, består av flera olika sammanfogade byggnadskroppar i ett till två plan. Fasaderna är målade i en rosa kulör och de kröns av ett oregelbundet tak belagt med koppar. Byggnaden har stora uppglasade partier och oregelbunden fönstersättning. I stråkets norra ände finns en nedfart för distribution av varor under mark.

Våningar: 1, 2
Fasadfärg: rosa
Takform: oregelbundet
Takmaterial: koppar
Utvändiga detaljer: uppglasade partier, oregelbunden fönstersättning

I anslutning till ett av skivhusen kring Hammarkulletorget finns en stationsbyggnad med nedgång till spårvagnshållplatsen. Det är en byggnad med en stomme av betong under mark samt en synlig stålstomme klädd med eloxerad aluminiumplåt i en svart kulör. Taket är välvt och täckt med ljus aluminiumplåt, samma material som nämns i bygglovhandlingarna. Delar av Pressbyråns fasad är uppglasade med stora butiksfönster.

Skivhuset som är sammanbyggt med Folkets hus har en påbyggnad på den östra långsidan, i form av ett högt och väl synligt hisschakt. Det låga affärshuset har förändrats i olika omgångar och relativt nyligen förlängdes byggnaden åt nordost.