Stäng fönster Stockholm kn, HJÄLMSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991123

OMRÅDE
Detta område är placerat på och kring en hög höjd sydväst om Sätra centrum. Här finns 11 stycken trevånings lamellhus som har suterrängvåning.

På höjden finns sex lamellhus, kring två delvis ihopbyggda gårdar. I höjdens sluttning mot söder finns fem lamellhus. I den branta slänten mellan byggnadsgrupperna bildas ytterligare två gårdsrum. Byggnadskropparna bildar tillsammans en spiralform som leder upp till höjden. Detta spiralmotiv tas även upp av Eksätravägen som utgör bostadsområdets yttre gräns åt alla håll, utom åt nordöst där Bogsätravägen är dragen.

Utanför områdets nordligaste del sluttar terrängen brant, här finns ett mindre naturområde. Marken i området upptas av gräsmattor, små partier utsparad naturmark med bergsknallar samt av slingrande asfalterade entrégator och gångvägar. Den kuperade terrängens nivåskillnader hanteras med vackert arbetade murar och trappor i natursten. På gårdarna finns gräsmattor, tallar och lövträd, buskage och rabatter. Här finns även lekplatser som omges av trästaket. Längsmed byggnadernas gårdsfasader och gavlar finns planteringar med buskar. I området finns dessutom ett antal grovsoprum, förlagda i små separata byggnader på gårdarna.

I områdets norra del, nära Bogsätravägen, ligger en parkeringsplats (Hjälmsätra 4). I väster, i kvarteret Järsätra 1 på andra sidan Eksätravägen, finns ännu en parkeringsplats, med ett parkeringshus.

· Våningar: 3, och suterrängvåning.
· Tak: flacka pappklädda sadeltak med litet taksprång.
· Fasad: beige spritputs.
· Sockel: grå spritputs.
· Fönster: enluftsfönster i brun aluminium med ett smalt friskluftsintag. Vid balkonger finns de ursprungliga brunmålade träfönstren bevarade.
· Balkong: utanpåliggande med sidoelement i vitmålad betong, vars utsidor har frilagd ballast och insidor formgjutna kannelyrer. Fronter i blå korrugerad plåt.
· Entré: glasade portar i trä, med ett sidoljus. Något indragna entréer med en svagt utskjutande inklädnad av smala skifferskivor.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1, 2, 3 och 4 rum och kök.
· Förändringar: nya fönster i brun aluminium. I det inre av gården i Hjälmsätra 2 fanns fram till i början av 1970-talet en parkeringsplats. Nya grovsoprumsbyggnader på gårdarna.

Byggnaderna är av lika längd och har mellan tre och sex entréer per huskropp. Byggnadernas suterrängvåningar är placerade "utåt", vilket ger gårdsrummen en intim, låg skala som ytterligare understryks av att alla entréer och de flesta balkonger är vända åt detta håll. Suterrängvåningarna inrymmer lägenheter, utom i områdets sydöstligaste länga som i suterrängvåningen har garage med portar i brunmålad träpanel.

Grovsoprumsbyggnaderna har sadeltak och fasader av ljusa betongelement eller träpanel.

Parkeringshuset i kvarteret Järsätra utgörs av en låg länga placerad i nordväst-sydöstlig riktning. Byggnaden har flackt tak som avtrappas stegvis åt sydöst. Fasaderna är utförda i stora betongelement med yta av frilagd ballast. På fasaden mot nordöst är garageportarna i vit korrugerad aluminiumplåt placerade.

KOMMENTAR
Detta område karaktäriseras av en stor omsorg i materialval och gestaltning samt av en variation i den yttre miljön som understryks av de utsparade naturpartierna i den kuperade terrängen och av bostadshusens inplacering efter de naturliga höjdskillnaderna. Byggnadernas placering, delvis på en höjd, med fritt utformade gårdsbildningar, ger tillsammans med de höga suterrängfasaderna området tydligt markerade gränser utåt, samtidigt som de bidrar till att göra gårdarna "skyddade" och intima. Bostadshusen, och området som helhet, har bevarat sin ursprungliga karaktär väl.