Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 10 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

I detta område i norra Sätra finns en panncentral.

Området gränsar i sydväst till parkeringsplatsen i kvarteret Hållsätra 1, i norr och nordöst till Björksätravägen respektive Hållsätrabacken, samt i sydöst till ett mindre kuperat naturområdet (bortom vilket kvarteret Hållsätra 2 tar vid). Terrängen i området sluttar mot sydväst. Marken är delvis gräsmattebevuxen. Invid byggnadens norra fasad löper dock en asfalterad körväg mot sydväst, och vid Hållsätrabacken finns en parkeringsplats. I områdets sydöstligaste del finns en fristående envånings nätstation.

· Våningar: 1, med källare.
· Tak: flacka tak, takform och material ej utrett. Plåtinklädd takfot.
· Fasad: beige slammade tegelmurar med plåtinklädda murkrön på gavlar. Övriga fasader gulbeige ädelputs.
· Sockel: gråmålad betong.
· Fönster: stort glasat fönster med lister av aluminium på fasad mot sydväst. Tre tätt ställda smala höga enluftsfönster i vitmålat trä på nordvästfasad. Fönsterband med indelande lister och bröstningar av blåmålad aluminium på fasad mot öster.
· Entré: entrén placerad i byggnadens indragna hörn i norr, glasad dörr i blå aluminium med sidoljus och betongtrappa med räcke i blåmålat järn. Källaringång på sydvästfasad, dörr i gråmålad aluminium.
· Stomme: betong.

Panncentralen består av en kvadratisk envåningsbyggnad med suterrängvåning, med en högre byggnadskropp mot sydväst och en lägre mot nordöst. Gavlarna på nordväst- och sydöstfasaden utgörs av upp- och framskjutande murade gavelskivor med plåtinklädda murkrön. På sydöstra fasaden finns en låg utbyggnad i grå betongelement med frilagd ballast. Här finns dessutom en hög fristående skorsten i rött tegel.

Till anläggningen hör i sydöst placerade containerskjul i blå och röd korrugerad aluminium. Till ett av skjulen leder stora rör i silvereloxerad aluminium från panncentralen.

Nätstationen har fasad i vitmålat tegel med flackt tak och bred takfot inklädd i kopparplåt.

KOMMENTAR
Detta är en välbevarad panncentral i tidstypisk dräkt, med olikstora kubiska byggnadskroppar. De slutna upp- och framskjutande murytorna på gavlarna utgör en medveten kontrast mot långsidornas stora fönsterytor som utåt redovisar byggnadens funktioner.