Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

I norra Sätra finns detta område med sex stycken lamellhus.

Områdets gräns i väster är ett smalt grönområde med en gångväg, i nordväst finns Björksätravägen. Gränsen mot norr är en brant trädbevuxen slänt. I sydöst ligger en parkeringsplats i kvarteret Hållsätra 5, i söder finns ett daghem i Lövsätra 4.

Den nordvästra delen av området utgörs av en stor parkeringsplats intill Björksätravägen. Kvarteret Lövsätra skiljs från kvarteret Hållsätra av Lövsätragränd som genomkorsar området i nordväst-sydöstlig riktning. Marken i kvarteret Hållsätra är till stora delar plan, terrängen sluttar i övrigt mot väster och söder. Marken är mestadels bevuxen med gräs, här och var finns träd, busksnår och partier med berg i dagen. Byggnaderna har smala buskplanteringar längs sina gårdsfasader och gavlar. Till entréerna leder asfalterade entrégator från parkeringsplatsen och från Lövsätragränd. Fastigheterna har varsin staketomgärdad lekplats på gården. Vid husens suterrängvåningar finns plankinhägnade uteplatser med betongplattor på marken.

De två lamellhusen i Hållsätra 3 är placerade i vinkel mot varandra så att en gårdsyta som är öppen mot norr bildas. I Lövsätra 2 och 3 är de fyra längorna placerade så att den långsmala gården blir öppen mot nordöst. I de öppna hörnen mellan byggnaderna leder gångvägar in i området, här finns trappor och terrasseringsmurar i natursten.

· Våningar: 3, samt suterrängvåning.
· Tak: papptäckta sadeltak med utskjutande takfot.
· Fasad: ädelputs, vitbeige i kvarteret Hållsätra, i kvarteret Lövsätra är putsytan målad i vitt eller beige.
· Sockel: grå slätputs, på vissa hus är putsen övermålad med grått.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster i vit aluminiumplåt eller trä, med mittpost. Fönstren på gårdsfasaderna har ofta bröstningar i korrugerad plåt, här finns även franska fönster med balkongräcken i grå aluminium.
· Balkong: utanpåliggande, inplacerade mellan utskjutande fasadpartier. Fronter i korrugerad plåt.
· Entré: indragna entréer med omfattningar av rött tegel, placerade på fasader mot gård. Glasade dubbla dörrar i teak med sparkskydd i plåt. Trappsteg i granit.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 - 3 rum och kök samt enstaka etagelägenheter med 5 rum och kök.
· Förändringar: få förändringar, förutom de övermålade ädelputsytorna i kvarteret Lövsätra 2 och 3, och de nya aluminiumfönstren.

Suterrängvåningarna inrymmer bland annat tvättstugor och lägenheter. Husen har tre trapphus vardera. Fönsterbröstningarna och balkongfronterna är ljusblå eller rosa i kvarteret Hållsätra, och gulbeige i kvarteret Lövsätra. Balkongerna är placerade på fasaderna som vetter ut från gårdarna.

KOMMENTAR
Förutom de ommålade fasaderna är dessa byggnader välbevarade, de karaktäriseras av en stor omsorg i material och gestaltning. Noteras bör de franska balkongerna, fönstrens bröstningar samt de eleganta ädelträdörrarna. En god kvalitet i den yttre miljön är de lummiga gårdsrummen.