Stäng fönster Stockholm kn, HÅLLSÄTRA 8 SÄTRA

Klassificering: Grönt

De tre lamellhusen i Hållsätra 8 har en enkel men omsorgsfull arkitektonisk gestaltning som ligger relativt nära 1950-talets flerbostadshus. Till detta bidrar husens flacka sadeltak, ljusputsade volymer, och generösa fönsterytor. Även byggnadernas franska balkonger, burspråk och fönsterbröstningar bidrar till särprägeln. Arkitekturens relativt "traditionella" utformning är ett drag som kännetecknar många av flerbostadshusen i stadsdelen Sätra.
Husen ligger väl synliga i stadslandskapet. På ett sätt som är typiskt för Sätra är de placerade på en egen liten höjd, kring en skyddad inre gård med utsparad natur och lekplats.

Husens fönster är inplåtade och de befintliga entréportarna i trä är sekundära. Husen bevarar dock i stort sin karaktär och helheten är intakt på ett sätt som är ovanligt för flerbostadshusen i Sätra.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991118

På en höjd i norra Sätra finns detta område med tre lamellhus.

Området gränsar i norr till Björksätravägen, öst till en grönyta med en gångväg; Örnsätrastigen. Gränsen i väster utgörs av en angöringsgata; Hållsätrabacken. Utanför området i väster, söder och öster finns fler bostadsområden med lamellhus.

Den norra delen av området utgörs av en stor parkeringsplats på lägre mark intill Björksätravägen. En mindre parkeringsplats finns i söder, intill Hållsätrabacken. Områdets yttre delar består i övrigt i huvudsak av gräsmattor i mer eller mindre branta väst-, norr- och östsluttningar.

Byggnaderna är förlagda kring en stor inre gård som är öppen mot sydväst. På gården finns en bergsknalle med tallar och busksnår, här finns även en staketomgärdad lekplats samt gräsytor. Längsmed lamellhusens gårdsfasader leder en asfalterad entrégata, från denna leder gångstigar med trappsteg av granit upp på bergsknallen.Vid husens fasader mot gården finns låga planterade busksnår. Mellan byggnadernas hörn leder gångvägar ut från gården via granittrappor, marken terrasseras här med betongmurar. Husens suterränglägenheter har uteplatser som kringgärdas av brunmålade träplank.

· Våningar: 3, samt suterrängvåning.
· Tak: papptäckta flacka sadeltak med utskjutande smal och plåtinklädd takfot.
· Fasad: vitbeige slätputs.
· Sockel: svartmålad spritputs.
· Fönster: en- två- och treluftsfönster med mittpost, i vit aluminiumplåt eller trä.
· Balkong: utanpåliggande, med fronter av ljusblå korrugerad aluminiumplåt och överliggare av omålad aluminium. Där balkongerna är placerade "dubbelt" avdelas de av ljusblå aluminiumplåt.
· Entré: i liv med fasad, glasade dörrar i brun aluminium med sido- och överljus. Trappor av natursten i fyra steg.
· Stomme: betong, ytterväggar av lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rum och kök.
· Förändringar: ursprungliga portar ersatta med nya av aluminium. Fönsterrutor vid sidan av entrédörrar igensatta med bruna aluminiumplåtar. Eventuellt är burspråkens aluminiumbröstningar sekundära.

Fasaderna som vetter ut från gården karaktäriseras av breda utkragningar ovan sockel. Byggnadernas gavlar är försedda med höga fönsterförsedda burspråk, med bröstningar i ljusblå korrugerad aluminiumplåt. Huslängorna i nordväst och sydöst har balkongerna placerade på fasaderna som vetter utåt, från gården. Det nordöstra huset har sina balkonger förlagda på gårdsfasaden. På detta hus är fönstren på fasaden som vetter utåt större med bröstningar i vitmålat skivmaterial. Intill dessa fönster finns dessutom franska fönster med räcken i svartmålat järn.

Byggnaderna har tre entréer vardera, placerade på gårdsfasaderna. Invid entréportarna finns stora skivor av brun aluminiumplåt som täcker tidigare fönster in till barnvagnsförråd. I trapphusen finns på ena sidan stora ogenomsiktliga glasrutor in till dessa förråd.

KOMMENTAR
Trots byggnadernas förändringar är helheten när det gäller fasader, volymer, fönstersättning, takform med mera intakt. Omsorgen i husens gestaltning är påfallande. Noteras bör de franska balkongerna, burspråken samt fönsterbröstningarna. Den väl utformade gårdsmiljön med sin sparade bergsknalle utgör en tillgång.