Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 35:3 BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området omfattar tre skolbyggnader; en huvudbyggnad för hög- och mellanstadiet, en matsalsbyggnad och en gymnastikbyggnad - placerade i en sydsluttning, centralt i Södra Biskopsgården. Högstadiet är det enda i Södra Biskopsgården. Skolan gränsar till naturområdet Svarte Mosse i väster samtidigt som det ligger endast några få minuters gångväg från Vårväderstorget. Den starkt sluttande terrängen har påverkat utformningen av både skolgård och byggnader, genom bland annat trappningar och suterränglösningar men även genom stora glaspartier för att ta tillvara den vida utsikten över hamninloppet och skärgården. Det finns några få parkeringsplatser intill skolan vid Snövädersgatan, den säckgata som ansluter till skolan. Parkeringsbehovet gör dock att en viss parkering sker även inne på skolgården. Längst i söder ligger dessutom en senare tillkommen skolpaviljong för lågstadiet.

Terrängen sluttar ca tio meter mellan skolområdets norra och södra del. Skolgården är därför uppdelad i olika nivåer genom slänter och trappor. Den övre större skolgården avgränsas av huvudbyggnaden i norr, gymnastik- och matsalsbyggnad åt söder respektive öster. Ett område med buskar, träd och omväxlande trappor och slänter avgränsar en smalare asfaltyta närmast huvudbyggnaden. Det är här de flesta elever samlas under rasterna. Skolgården nedanför gymnastikbyggnaden intill lågstadiepaviljongen i söder har ingen motsvarande vistelsezon. Här har man istället under 1990-talet anlagt en separat lekplats för förskole- och lågstadieeleverna.

BYGGNADER
Huvudbyggnaden med klassrum är en 90 meter lång och 3 våningar hög suterrängbyggnad, utformad med minimala korridorutrymmen. Kommunikationen sker huvudsakligen i trapphusen mot vilka klassrummen ligger med halvplans förskjutning. Gymnastikbyggnaden är uppförd med en gymnastikhall och en lägre tvåplans omklädningsdel. Matsalsbyggnaden är visuellt uppdelad i tre delar, en tvåvånings matsalsdel, en helt uppglasad tvåvånings trapphusdel samt en trevånings hörsalsdel med skolhälsovården i en suterrängvåning åt söder.

Matsals-, gymnastik- och huvudbyggnaden är uppförda med en stomme av betong och lättbetong. Fasaderna är klädda med rött fasadtegel. Husen har flacka kopparklädda sadeltak eller pulpettak med kraftigt markerade plåtgesimser eller takutsprång. Fönstersättningen är omväxlande. Större sammanhängande glaspartier markerar entréer, trapphus och en mezzaninliknande uppdelning av fasaden på matsals- respektive gymnastikbyggnaden. Klassrummen i huvudbyggnaden har istället separata enluftsfönster som på fasaden är vertikalt indelade av tegelpilastrar.

Våningar: 2, 3
Stomme: betong och lättbetong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: flacka sadeltak, pulpettak
Takmaterial: koppar
Utvändiga detaljer: tegelpilastrar, markerade gesimser eller takutsprång, fönstersättning

Skolpaviljongen med förskola och lågstadiet är byggd 1967. Det har inte gått att fastställa ifall arkitekten är densamma som för Ryaskolan i övrigt. Paviljongen är uppförd med en trästomme, fasader med träpanel och ett flackt pappklätt sadeltak.

KOMMENTAR
Ryaskolans tegelbyggnader har en småskalig material- och detaljbearbetning samtidigt som den övergripande dispositionen i landskapet och främst gymnastik- och matsalsbyggnadernas fasadarkitektur har en tydlig monumentalitet. Den omväxlande fönstersättningen ger byggnaderna olika karaktär. De jämnt fördelade fönstren på huvudbyggnaden skapar där en lugn fasad medan fönstersättningen på övriga byggnader med stora sammanhängande glasytor skapar spänning och kontraster. Även hos skolgårdsmiljön finns en kombination av både storskalighet och intimitet.