Stäng fönster Stockholm kn, HÄLLSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Denna industrilokal ligger i Sätra industriområde, i stadsdelens allra östligaste del.

I norr och öster gränsar området till Stensätravägen. I väster ligger fastigheten Hällsätra 2, i söder finns ett smalt parti naturmark som skiljer området från E4:an. Ett högt stängsel löper runt delar av anläggningen. Terrängen är flack, marken i området är i sin helhet asfalterad och utgörs av parkeringsplatser och lastytor. Nära fasaderna finns smala buskplanteringar längs öst- och sydfasaderna.

BYGGNAD
· Våningar: 2.
· Tak: flackt motfallstak med smal plåtinklädd takfot. Runt taket löper en omfattning av mörkblå korrugerad plåt.
· Fasad: stående ljusblå "panelkorrugerad" plåt.
· Sockel: grå betongelement.
· Fönster: fönsterband av stora enluftsfönster med bågar av grå aluminium, eller bågar av brunbetsat trä i de öppningsbara lufterna. På fasaden mot norr finns ett högre fönsterparti med ramverk av silverfärgade aluminiumlister och mellanliggande släta silvereloxerade aluminiumplåtar.
· Entré: stora lastkajs- och garageportar i grå aluminium samt glasade entrédörrar i bruneloxerad aluminium med skärmtak i mörkblå plåt över.
· Stomme: brandskyddsisolerat stål.

Detta är en rektangulär byggnadskropp förlagd i nordväst-sydöstlig riktning. Byggnadens fönsterband löper antingen längs hela fasaderna, eller så består de av grupper av fönster med kvadratiska släta, silvereloxerade eller mörkblå, aluminiumplåtar mellan. De mörkblå plåtarna är svagt utskjutande i en flack pyramidform.

Lastkajerna är utförda i betong och mörkblå plåt. Dessutom finns det på den västra fasaden en dubbel dörr i blåmålad träpanel. Här finns även en hög fristående skorsten i cortenplåt.

KOMMENTAR
Detta är ett representativt exempel på den enkla och aningen anonyma byggnadstyp som återfinns i stort antal i många av 1960- och 70-talens industriområden i tätorternas utkanter. Utmärkande är den kompakta och slutna byggnadsvolymen i korrugerad plåt som kontrasterar mot den höga friliggande skorstenen. Byggnaden är välbevarad.