Stäng fönster Stockholm kn, HÄLLSÄTRA 4 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991103

OMRÅDE
Detta område i Sätra industriområde inrymmer flera sammanbundna byggnadskroppar med industrilokaler och kontor.

Området gränsar i väster till ett smalt grönstråk med en gångväg, i norr till Stensätravägen, i öster till kvarteret Hällsätra 3. I söder finns ett smalt parti naturmark som skiljer området från E4:an. Området inhägnas mot söder och öster av stängsel. Terrängen är flack, och marken är till största delen asfalterad. Den östra delen av området bildar en sammanhängande gårdsyta med infart från Stensätravägen. På gårdens östra sida finns en liten envåningslänga med garage- och cykeluppställningsfunktion.

Byggnadens norra del är en öst-västlig byggnadskropp invid Stensätravägen som inrymmer kontor. Söder om den finns en lägre byggnadskropp med lager, verkstadslokaler, garage mm. I sydöst finns den tredje byggnadskroppen med kontor mm.

Byggnadskropp i norr:
· Våningar: 3.
· Tak: flackt motfallstak, papp, smal vit plåtinklädd takfot.
· Fasad: vit aluminiumplåt, på fasad mot gata finns burspråk samt indragna "pelare" i silvereloxerad aluminiumplåt. Murpartier i rött tegel på gavlar och på ömse sidor om entré.
· Sockel: gråmålad betong och gråmålade skivor av trämaterial.
· Fönster: tätt ställda enluftsfönster i gulorange aluminium med mellanrum av vitmålad aluminiumplåt. Stående höga enluftsfönster på gavel och ovan entré.
· Entré: glasad dörr i aluminium med över- och sidoljus.
· Stomme: betong.

Huvudentrén är belägen på fasaden mot Stensätragränd, under ett stort utkragat fasadparti i silvereloxerad aluminiumplåt som skjuter upp ovan takfoten. Gavelfasaden mot sydväst har i sin mitt ett indraget vertikalt parti med fönster samt en dörr. På sydfasaden finns en separat entré med två dörrar i gulorange aluminium och en ramp med aluminiumräcken. Över denna entré finns ett gult skärmtak i plåt med stöd av gula stålbalkar.

Byggnadskropp i väster:
· Våningar: 2
· Tak: flackt motfallstak, papp, smal plåtinklädd takfot i gul plåt.
· Fasad: långsidor i stående gul korrugerad plåt, gavlar i rött tegel.
· Sockel: gråmålad betong.
· Fönster: stora kvadratiska enluftsfönster, tre och tre eller ensamma, i brunbetsade träbågar. Partier med höga och smala fönster i ramverk av silvereloxerade aluminiumlister.
· Entré: dörrar i gul, grå eller blå aluminium. Stora portar i brun och blå aluminium.
· Stomme: ej utrett.

Denna byggnadskropp ligger längs områdets gräns mot väster, den är i norr och söder sammanbyggd med de två andra byggnadskropparna. På fasaden mot i öster finns ett brett utskjutande parti. På ömse sidor om detta finns stora längsgående skärmtak i korrugerad aluminium. På fasaden finns ett antal stora blåa och bruna garage- och lastportar i aluminium.

Byggnadskropp i söder:
· Våningar: 3.
· Tak: flackt motfallstak, papp, smal vit takfot, inklädd i plåt.
· Fasad: vit aluminiumplåt som artikuleras av vertikala vita aluminiumlister. Hörn inklädda i silvereloxerad aluminium. Bottenvåningens fasad har partier i rött tegel.
· Sockel: gråmålat oidentifierat skivmaterial.
· Fönster: tätt ställda enluftsfönster i bågar av silvereloxerad aluminium. Mellan fönstren finns stående rektangulära vita aluminiumplåtar.
· Entré: glasade entrédörrar i silvereloxerad eller vit aluminium.

På fasaden mot norr finns ett längsgående brett skärmtak i vit aluminiumplåt. Lastportar i silvereloxerad aluminium finns på denna fasad samt på sydfasaden.

KOMMENTAR
Detta är ett tidstypiskt komplex av kontors/industribyggnader i aluminiumplåt och tegel. De tre byggnadskropparnas delvis olika formspråk och material syftar till att tydliggöra de olika funktionerna verkstäder, lager och kontor.