Stäng fönster Stockholm kn, HÖGSÄTRA 2 SÄTRA

Högsätra 2, hus 1, 2, 3, 4, 5:
Klassificering: Grönt

Sätraskolans fem ursprungliga byggnader har stora arkitektoniska värden. Utformningen är tidstypisk och enhetlig, med tydligt geometriska drag i volymer och detaljer. Byggnaderna är påfallande horisontella till sin uppbyggnad, vilket understryks av fönsterbanden. Materialkontrasten mellan vitslammat tegel, mörk träpanel och putsade partier är konsekvent genomförd. De arkitektoniska detaljerna har betydelse för värdet, t.ex. vid entréer och trapphus. En ovanlig lösning är den övertäckta gångbro som förbinder en av klassrumslängorna med byggnaden som inrymmer skolmatsal, bibliotek och aula. Med smärre undantag är byggnaderna välbevarade exteriört sett. Det centrala läget på en höjdsträckning ger skolanläggningen stor betydelse för stadsbilden

Skolan är ett bra exempel på flera viktiga strömningar inom 1960-talets skolbyggande. Byggnaderna är ganska låga och de är grupperade kring inre gårdar så att yngre och äldre årskurser får varsin del av skolan. Skolan är även ett tidstypiskt exempel på strävan att integrera skolverksamheten med övrigt samhällsliv. På detta pekar placeringen nära stadsdelens centrum och de två viktiga gångstråken som löper intill eller tvärsöver skolan.

Högsätra 2, hus 6:
Klassificering: Grått
Motivering: Grått = Fastighet som inte går att hänföra till någon av ovanstående klassificeringskategorier.

Högsätra 14:
Klassificering: Gult
Motivering: Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Detta område är beläget på en höjd söder och sydväst om Sätra centrum. Här finns Sätraskolan med låg-, mellan- och högstadium samt tre fritidshemsbyggnader.

Området gränsar i nordöst till Hållsätrastigen och till Sätra centrum. Bortom gränserna i sydöst och nordväst finns lamellhusområden. I sydväst utgörs gränsen av Bogsätravägen. Områdets yttre delar utgörs av slänter med gräspartier och/eller busksnår och skogsdungar. Ovan Sätra centrum och Bogsätravägen finns dessutom partier med framsprängda bergssidor.

Terrängen uppe på höjden sluttar svagt åt sydöst. De flesta av byggnaderna är förlagda nära områdets gränser så att en långsmal inre gård bildas, vilken i sin tur är indelad i två mindre asfalterade gårdsbildningar; en i nordväst och en i sydöst. Den nordvästra gården är terrasserad i flera nivåer, här ligger områdets högsta punkt. Gården i sydöst är flack och försedd med diverse lekredskap samt lekstuga och förrådsskjul. På partiet mellan dessa två mindre gårdar finns en gångväg som löper mot sydöst från Sätra centrum. Här finns två lekplatser samt gräsplättar, lövträd, höga tallar och berg i dagen. Intill gångvägen, ovan torgbildningen vid centrum, finns en skulptur i järnplåt på en berghäll; "Billie on my mind" av Viekko Keränen. Vid Bogsätravägen i områdets södra del ligger en mindre parkeringsplats.

I området finns åtta byggnader. Av dessa är fem ursprungliga och två är senare tillkomna barackpaviljonger. Dessutom finns ytterligare en barackbyggnad med fritidshem i kvarteret Högsätra 14.

Ursprungliga skolbyggnader:
· Våningar: 1, 2, 3, ofta med 1 eller 2 suterrängvåningar.
· Tak: flacka pulpettak, papp, svarta plåtinklädda takfötter.
· Fasad: vitslammat tegel, partier av blå- eller brunmålad stående träpanel, partier med ljusgrå ädelputs
· Sockel: gråmålad betongsockel.
· Fönster: enlufts, i blå- eller brunmålat trä, mestadels förlagda i "band", med olikstora rutor placerade intill varandra. Mellan fönsterytorna finns partier av blå- eller brunmålad stående träpanel.
· Entré: dörrar i blå aluminium med glasad överdel, ofta med sido- och överljus. Skärmtak i svart plåt, ibland hängande i stag.
· Stomme: betong.
· Förändringar: ommålade panelpartier, troligen var all panel ursprungligen brun. Nya entrédörrar.

Byggnaderna karaktäriseras av upp- och framskjutande murskivor vid gavlar och vid förskjutningar i byggnadskropparna. Entréerna är oftast vända mot gårdarna och ofta placerade i låga utbyggda partier.

Den nordligaste byggnaden är uppförd i två våningar samt suterrängvåning och inrymmer aula, matsal och hälsovård. Byggnaden vänder sin rikt artikulerade huvudfasad utåt mot Hållsätrastigen. Här finns ett utkragat panelinklätt parti i övervåningen som markerar aulan och en entrédel vars geometriska formspråk och putsade partier accentuerar ingången. Den låga matsalsutbyggnaden ligger i nordväst.

I nordväst finns en lång trevåningsbyggnad med suterrängvåning, här finns mellan- och högstadieklassrum samt expeditionslokaler mm. Ovan den låga längsgående entréutbyggnaden finns en rad utskjutande trapphus i puts med ljusintag genom betongglasfönster. Fasaden mot nordväst har bredare fönster och framskjutande sidopartier. Byggnaden förbinds med aulabyggnaden genom en övertäckt gångbro i formgjuten betong.

I nordväst finns även en gymnastikhall, delvis i suterräng, som är sammansatt av tre förskjutna byggnadskroppar i olika nivåer. Byggnadens fasader har stora obrutna murytor.

Vid den sydöstra gården finns ytterligare två av de ursprungliga byggnaderna, med låg- och mellanstadium samt fritidshem. En av dessa ligger i öster och är vinkelställd, med en och två våningar. Den andra byggnaden ligger i söder, det är en envånings byggnad i två nivåer. De två byggnaderna sammanbinds i gårdens hörn av en vitslammad tegelmur.

Det tre barackpaviljongerna inrymmer fritidshem. Paviljongen på den nordvästra gårdsbildningen har en våning, platt tak och fasad i vit och ljusgrå panel. Paviljongen vid den sydöstra gårdens västra sida har en våning, sadeltak i plåt och fasader av ljusblå plåt samt gavelröste och takfot i blå träpanel. Högsätra 14 är en låg länga med sadeltak av betongpannor, fasad av ljusblå träpanel och en lång veranda.

KOMMENTAR
Trots vissa förändringar är de fem ursprungliga byggnaderna som helhet välbevarade. Dessa byggnader karaktäriseras av en konsekvent och enhetlig arkitektonisk gestaltning, med ett tydligt geometriskt drag i volymer och en genomförd materialkontrast mellan vitslammat tegel, mörk träpanel och putsade partier. Horisontaliteten, som understryks av "fönsterbanden", är påfallande.

Att på detta sätt gruppera många byggnader med olika funktioner kring en inre asfalterad skolgård är mycket vanligt i 1960-talets skolbyggande.