Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 21:13 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området är känt för en vid tiden långt driven elementbyggnadsteknik utvecklad av civilingenjör Inge Hjertén, vd på Göteborgsbostäder. Det ligger i nordöstra delen av Södra Biskopsgården och består av två bostadskvarter med lamellhus i fyra våningar. Inom kvarteret Jordbävningen - vid Höstvädersgatan - finns åtta stycken bostadshus, en separat tvättstuga, en före detta butik och ett daghem. Inom kvarteret Blåsten - vid Sommarvädersgatan - finns fem stycken bostadshus, två separata tvättstugor och en butik. Båda kvarteren ligger mellan Höstvädersgatan och Sommarvädersgatan i ett större trafikseparerat markområde med blandad bebyggelsen kring ett utsträckt bergsparti.

Bebyggelsen inom kvarteren Jordbävningen och Blåsten är grupperad i två rader kring en bostadsgård. Terrängen inom bostadskvarteren avjämnades i samband med byggandet. Den nästan helt plana marken kontrasterar mot bergsknallarna mellan kvarteren. I kvarteret Blåsten, som gränsar till ett större skogsparti i norr, är bostadsgården nästan helt bevuxen av höga tallar, medan det i kvarteret Jordbävningen endast finns ett fåtal lövträd. Alla bostadsentréer är förlagda in mot gårdarna medan parkeringen är förlagd utefter matargatorna och i garage i bostadshusens bottenvåningar. Ett flertal större lekplatser finns inne på de från biltrafik skyddade gårdarna.

BYGGNADER
Lamellhusen inom området skiljer sig från de annars vanligt förekommande under 50-talet. Istället för 3 våningar med källare är dessa uppförda med 4 våningar utan källare vilket ansågs mer effektivt för byggproduktionen med byggelement. Trapphusen ligger inte i fasad utan mitt i huskroppen för att skapa längre lägenhetsfasader. Husen är konstruerade av ett antal förtillverkade byggnadselement som avsågs att monteras på plats med byggkranar direkt från lastbilsflaket, vilket förutsatte en långt utvecklad tidsplanering jämförbar med den "just in time-styrning" industrin utvecklat idag, 40 år senare.

Den bärande stommen är uppförd med ett pelar-balksystem och bjälklagselement i betong. Byggnadskonstruktionen delar in hela huset i sexmeters längdmoduler. Ytterväggen av lättbetong utfördes med en horisontell indelning med bröstningselement av korrugerade eternitskivor och fönsterband med släta eternitskivor mellan fönstren. Sadeltaket kläddes med papp. Fönstren var ursprungligen enluftsfönster med vertikal vädringslucka. Balkongerna är helt indragna bakom fasadlivet och har funktionen av vädringsbalkong, med utgång via badrummet. På flera hus fick lägenheterna istället ett torkrum i anslutning till badrummet, med vita luckor i fasad.

Stomme/konstruktion: prefabricerade bjälklagselement och bärande pelare av betong
Fasad: steniskivor och profilerad plåt
Fasadfärg: rosa och röd
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se ovan

Genom ökad industrialisering av byggprocessen genom i detta fall en långt driven elementbyggnadsteknik var det Göteborgsbostäders målsättning att skapa ekonomiskt utrymme för en höjd bostadsstandard där typlägenheten var fyra rum och kök istället för den på 50-talet vanligaste lägenheten med tre rum och kök. Två inledande provhus byggdes för att utveckla byggmetoden. Det första provhuset byggdes i Kortedala vid Vårfruplatsen och provhus två finns i detta området (30:4).

1981 startade en genomgripande fasadrenovering vilken omfattade bland annat inklädnad med rosa steniskivor och fasadfält med profilerad röd plåt. Även taken kläddes med plåt. Fönster och dörrpartier byttes ut. Utemiljön förändrades delvis. Bland annat har vissa lägenheter i bottenvåningen efter ombyggnaden fått privata uteplatser på gården.

ÖVRIGT
För att minimera antalet elementtyper så förlades avvikande funktioner som tvättstugor i separata enplansbyggnader på gården. I kvarteret Jordbävningens norra del finns en fd butik ombyggd på 70-talet till fritidsavdelning. Strax intill finns ett daghem byggt på 70-talet. Tvättstugor, fd butik och daghem är uppförda med en trästomme och fasader klädda med träpanel eller i fd butikens fall med eternit som efter ombyggnad ersatts med träpanel. Byggnaderna har flacka pulpettak eller sadeltak med papp, med undantag för daghemmet som har ett sadeltak med tegel. Ursprungligen fanns det i bottenvåningen av det så kallade Provhus 2, en lågstadieskola. Idag inryms ett daghem i en del av den fd skollokalen.

KOMMENTAR
Bebyggelsen i de båda kvarteren har en tydlig uppdelning mellan områdets in och utsida. Tydligast framgår detta vid Sommarvädersgatan utefter vilken en 300 meter lång parkeringsplats ligger mellan bostadshusen och gatan. På områdets insida - bostadsgårdarna - skapas omväxlande mellanrum mellan de förskjutna och olika långa byggnadskropparna. Genom fasadförändringar är det idag svårt att uppleva den för tiden avancerade byggnadstekniken som en gång gjorde området välkänt.