Stäng fönster Stockholm kn, ISÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Strax sydöst om Sätra centrum, mellan Eksätravägen och Skärholmsvägen, finns detta område med parkeringsplatser, en bensinstation och flera skjul.

Nordväst om området, på andra sidan Eksätravägen, ligger Sätra torg. Terrängen är flack. Marken är till största delen asfalterad, med smärre gräsytor och låga buskar längs gränserna. Större delen av området består av parkeringsplatser.

Området består dels av en i mitten av fastigheten belägen bensinstation med bilvårdsanläggning och kioskbyggnad, och dels av två i sydväst förlagda redskapskjul.

Bensinstation med bilvårdsanläggning:
· Våningar: 1.
· Tak: flacka tak, papp, takform ej utrett. Plåtinklädda vita takfötter.
· Fasad: vita betongelement med frilagd ballast.
· Sockel: svartmålad betong.
· Fönster: smala fönsterband på bilvårdsanläggningens långsidor. Enluftsfönster i olika storlekar. Material; silvereloxerad eller vitmålad aluminium.
· Entré: stora glasade garageportar i på bilvårdsanläggningens gavlar. Glasad dörr på kioskbyggnadens sydöstfasad. Material; silvereloxerad eller vitmålad aluminium.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Förändringar: ej utrett.

Bensinstationen består av en mot sydöst placerad bilvårdsanläggning och en nordväst därom belägen kioskbyggnad (vid inventeringstillfället ej i bruk). Byggnaderna är i likartat utförande och binds ihop av ett stort skärmtak över pumpöar med bensinpumpar. Skärmtaket vilar på vita stålbalkar (som går ned i kioskbyggnadens tak). Sydväst om byggnaderna finns ytterligare ett fristående skärmtak över pumpöar, som vilar på genombrutna stålbalkar.

Redskapsskjul:
· Våningar: 1.
· Tak: pulpettak med utskjutande svartmålad takfot.
· Fasad: övre delar i ett vitt oidentifierat skivmaterial, undre delarna är klädda med tryckimpregnerad träpanel.
· Entré: garageportar i orangeröd aluminiumplåt, entrédörr i brunbetsad träpanel.
· Stomme: trä, ej utrett.

Redskapsskjulen härbärgerar trädgårdsmaskiner och trädgårdsavfall. Ett plank av tryckimpregnerat trä (med stomme av betong), ett aluminiumgaller och redskapsskjulen själva kringgärdar ett inre asfalterat gårdsrum. Grindar finns i nordöst.

KOMMENTAR
Bensinstationen är tidstypisk och välbevarad anläggning som karaktäriseras av de kubiska volymerna och fasaderna i ljusa betongelement med frilagd ballast. Man kan notera anläggningens kraftfullt utförda skärmtak.