Stäng fönster Stockholm kn, LILLSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991102

I Sätra industriområde, i stadsdelens södra del, finns denna kontors- och industribyggnad.

I nordväst är Skärholmsvägen dragen, i nordöst ligger kuperad naturmark. I sydöst finns ett smalt parti utsparad naturmark som skiljer fastigheten från E4:an. Området gränsar i sydväst till Storsätragränd. Terrängen i området är flack. Hela nordöstra delen av fastigheten består av en stor plan yta, delvis asfalterad, och delvis bevuxen med högt gräs. Från Storsätragränd leder asfalterade körvägar in framför byggnadens nordvästra och sydöstra långsidor. Marken närmast framför byggnadens nordvästsida består av en bred trottoar med betongplattor. Här finns även en parkeringsplats. I övrigt består marken runtom byggnaden av gräsmattor.

Byggnaden består av två stycken sammanbyggda byggnadskroppar som tillsammans bildar en rektangulär trevåningslänga. Den ursprungliga byggnadskroppen utgör den nordöstra delen av komplexet, den tillbyggda delen finns i sydväst.

Ursprunglig del i nordöst:
· Våningar: 3.
· Tak: flackt tak med smal plåtinklädd takfot, takform och material ej utrett.
· Fasad: vit korrugerad aluminiumplåt, nedre hälft av gavelfasad mot nordöst är klädd i brun korrugerad aluminiumplåt.
· Sockel: blåmålad betong.
· Fönster: enluftsfönster i brunsvart aluminium, placerade i band med släta aluminiumplåtar mellan och vid sidan av fönstren. Varannan fönsterbåge är kvadratisk och varannan är rektangulär.
· Entré: glasade dörrar i bruneloxerad aluminium med sidoljus, vitmålat skärmtak i aluminiumplåt vid entrén.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Förändringar: tillbyggd byggnadskropp i sydväst, i övrigt inga synbara förändringar.

Entrén är placerad på nordvästfasaden, intill den är fasadytan klädd i svart slät aluminiumplåt. I bottenvåningen finns här stora skyltfönster i bågar av vit aluminium. På gavelfasaden finns en låg källarutbyggnad med svartmålat korrugerat plåttak och fasader i svart och vit korrugerad plåt. Vid byggnadens hörn mot öster finns en fristående spiraltrappa i galvaniserad plåt som leder upp till tredje våningen.

Tillbyggnad:
· Våningar: 3.
· Tak: flackt tak, takform och material ej utrett. Ur takets mitt skjuter en låg lanterninvåning upp. Takfoten är smal och inklädd i profilerad plåt.
· Fasad: liggande rektangulära vita aluminiumplåtar.
· Sockel: vita betongelement.
· Fönster: tätt ställda enluftsfönster, stora parställda fyrdelade fönster, stora parställda sexdelade fönster. Fönster och indelande ramverk i vitmålad aluminium.
· Entré: glasade entrédörrar i rosamålat stål, med sidoljus. Skärmtak i svartmålad plåt.
· Förändringar: uppgifter saknas om tillbyggnadens tillkomst; troligen är det tidigt 1990-tal.

Där den ursprungliga byggnadskroppen möter tillbyggnaden är fasaden indragen, på nordvästfasaden finns här byggnadskomplexets huvudentré. På motsatt fasad finns en lastkaj i betong med skärmtak i korrugerad vit plåt. Byggnadens sydvästligaste parti, mot Storsätragränd, är halvcirkelformat i plan. Den övre tredjedelen av fasaden är här utkragad, det nedre partiet är klätt med kvadratiska glasskivor med klart blå skivor bakom. Denna del av fasaden artikuleras av indelande silverglänsande "pelare" i aluminium. Byggnadskroppens fönster har på utsidan reglerbara solskydd av silverfärgat tygmaterial.

KOMMENTAR
Den äldre byggnadsdelen har en enkel utformning där det karaktäristiska är den slutna och kubiska byggnadskroppen, och fasadernas kontrast mellan vit fasadplåt och mörka "fönsterband". Den nyare delen har ett postmodernt arkitektoniskt språk som avviker från den äldre byggnadsdelen.