Stäng fönster Stockholm kn, LILLSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Blått
Motivering: Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

De tre byggnaderna i Lillsätra 2 uppfördes som företaget Canons huvudkontor i Sverige, efter ritningar av Åke Bejne vid Tengboms arkitektkontor. Förutom kontorsbyggnaden uppförde Canon även centrallager samt huvudlaboratorium på platsen - man ville erhålla en samlad lösning för företagets verksamhet. Tomten direkt söder om anläggningen lämnades obebyggd, för eventuell framtida expansion.
Byggnaderna utgör ett bra exempel på en enhetligt utförd kontors- och industrianläggning med högt ställda arkitektoniska ambitioner. Det väl synliga läget invid E4:an gjorde att man ville tillvarata reklameffekten vid utformningen av byggnaderna. Därför blev helhetsgestaltningen exklusiv och välformad, i en mycket tidsenlig "high-techarkitektur". Exteriörerna formades medvetet för att visualisera företagets verksamhet. Som ett uttryck för policyn "the image of precision", kom till exempel fönstren på kontorsbyggnaden att anspela på en kameras slutare. Till sitt inre är kontorsbyggnaden ett tidigt exempel på "kombikontorets" princip, dvs. en kombination av ett större kontorslandskap kring en inre ljusgård och mindre enskilda arbetsrum placerade vid fasaderna. Interiörerna har formgivna detaljer som t.ex. trappan i ljushallen, och kontorslandskapet får överljus från en jättelik glaskupol, vid invigningen Sveriges största. Även de två övriga byggnaderna har ett kraftfullt modernt formspråk som utåt signalerar den inre verksamheten. De ambitiöst utformade yttre miljöerna är anmärkningsvärda. Det noggrant skulpterade gräsmattelandskapet ger byggnaderna en passande inramning. Byggnaderna är påfallande välbevarade, även interiört.
Husen har samhällshistoriska värden som exempel på hur multinationella företag under 1970- och 80-talen gärna förlade sina huvudkontor invid de stora trafiklederna in till Stockholm.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991102

OMRÅDE
Denna anläggning, företaget Canons huvudkontor, består av tre stycken större kontors- och industribyggnader placerade i södra Sätra mellan Skärholmsvägen och E4:an.

Den västliga delen av området är ned- och plansprängt ur en skogsbevuxen höjdsträckning, de framsprängda bergssidorna bildar gräns i nordväst och sydväst. Mot sydöst ligger ett smalt parti utsparad naturmark som skiljer fastigheten från E4:an. I nordöst ligger kvarteret Hällsätra 4. Runtom hela området löper ett högt staket. Marken sydöst om, och mellan byggnaderna, består till stora delar av ett anlagt parklandskap med gräsmattor, enstaka lövträd och buskar. Gräsytorna karaktäriseras av mjukt böljande kullar och sänkor. Övrig mark i området är till största delen asfalterad, här finns körvägar, lastytor och parkeringsplatser.

Kontorsbyggnaden är placerad i områdets östra hörn, väst respektive sydväst om denna byggnad ligger lagerbyggnaden och laboratoriebyggnaden.

Kontorsbyggnad:
· Våningar: 3.
· Tak: flackt tak, takform och material ej utrett, med en centralt placerad cirkulär glaskupol.
· Fasad: antracitgrå aluminiumkassetter. Bottenvåningen med glasfasad med ramverk i rostfritt stål. Runtgående fasta solskärmar av gallerdurk med automatiska markiser i gult och orange. Solskärmarna är angjorda till utskjutande balkändar.
· Sockel: utskjutande, av platsgjuten obehandlad betong med formstagshål som bildar mönster. Ovanpå sockeln finns en "ränna" fylld med sjösten.
· Fönster: längsgående band bestående av två ovanför varandra placerade rektangulära rutor. I den nedre rutan finns ett kvadratiskt öppningsbart vädringsfönster med båge i rostfritt stål.
· Entré: glasad entrédörr i stål, med skärmtak på stålbalkar som upprepar fasadmotivet med de utskjutande balkändarna.
· Stomme: stål.

På mitten av den nordöstra fasaden finns huvudentrén som är placerad i ett framskjutande fasadparti med en front i betong och ljusslitsar på sidorna. Entrén nås från en frontalt placerad stentrappa och från en ramp utmed fasaden. Vid entrén är marken belagd med sjösten. Den fasad som vetter mot sydväst har en nedgrävd suterrängvåning med brant sluttande grässlänter framför. Två mot fasaden ställda betongskivor utgör här väggar för en uteplats. Kraftiga träbalkar som vilar på betongskivorna tjänar som pergola. Fasaden är här helt uppglasad, med aluminiumkarmar i samma färg som fasaden. Två fristående torn som nås via solskärmarnas gallerdurk innehåller brandtrappor och har fasader i plåt med höga ljusslitsar. Byggnaden sammanlänkas med laboratoriet via en glasad gångbro som vilar på en undre del av betong.

Lagerbyggnad:
· Våningar: 1, samt källare med garage.
· Tak: flackt, takform och material ej utrett. Takomfattning av cortenplåt, som i underkant ansluter till ett överljus. Snedställda metallskenor bildar ett triangulärt mönster på takomfattningen.
· Fasad: släta sandwichelement i betong som färgats i en genomsläpplig vit färg. Sydvästfasad delvis i cortenplåt med vertikal indelning genom stående täckskenor i samma material.
· Sockel: saknas.
· Fönster: ett fåtal stora runda utanpåliggande fönster i metallomfattning på nordöstfasad.
· Entré: stora lastportar i silvereloxerad aluminium på sydvästfasad.
· Stomme: ej utrett.

Vid garagenedfarten på byggnadens nordöstra sida, finns stödmurar i ofärgad betong där fönstrens runda form tas upp genom "utstansade" hål. På sydvästfasaden finns ett längsgående skärmtak i metall. Byggnaden binds ihop med laboratoriebyggnaden genom en gångbro över en smal gräsklädd sänka mellan byggnaderna. Gångbron är helt glasad.

Laboratoriebyggnad:
· Våningar: 2, samt suterrängvåning.
· Tak: flackt, takform och material ej utrett. Smal och snedställd takfot.
· Fasad: liggande rektangulära ljusgrå aluminiumplåtar.
· Sockel: hög sockel i kvadratiska släta vita betongelement, delar av sockeln skjuter ut från fasadlivet och har snedställda överljus i överkant.
· Fönster: längsgående fönsterband där varje enhet består av en större rektangulär ruta, bredvid denna ett öppningsbart vädringsfönster, och därunder en liggande smal ruta. Materialet är ljusgrå aluminium.
· Entré: glasad entrédörr i grå aluminium, med ett fristående skärmtak i gråmålad plåt som vilar på gråmålade stålbalkar.

Förutom gångbron sammanlänkas denna byggnad i sin östra del med lagret av ett smalt parti helt i glas; här finns entrén till bägge byggnaderna. På byggnadens nordöstra fasad finns tre runda fönster med metallomfattningar, infogade i sockeln. Framför sig har dessa fönster i underkant stora halva "rör" i betong som skjuter fram genom markytan. Suterrängvåningarna har fasader åt nordväst och sydöst som till stora delar är glasade. Framför sydvästfasadens glasparti finns ett solskydd i form av en träkonstruktion med smala omålade träplankor på högkant som vilar på från fasad till markyta gående plankor. Fasaden åt nordväst har i övervåningen ett stort glasat "burspråk" som är uppdraget ovan takfoten. Alla större glaspartier har ramverk av grå aluminiumlister

KOMMENTAR
Komplexet är mycket väl bevarat. Byggnaderna utgör ett bra exempel på en enhetligt utförd kontors/industrianläggning med högt ställda arkitektoniska ambitioner. Kontorsbyggnaden är i sitt inre uppbyggd enligt en "kombikontorets" princip, detta innebar en kombination av ett större kontorslandskap kring en inre ljusgård och mindre enskilda arbetsrum placerade vid fasaderna. Exteriörerna på kontorsbyggnaden är utformade för visualisera företagets verksamhet, som ett uttryck för policyn "the image of precision". Även de två övriga byggnaderna har ett kraftfullt modernt formspråk som utåt signalerar den inre verksamheten. Man kan tex. notera den skulpturala effekt som skapas av de runda fönstren. Anmärkningsvärt är de ambitiöst utformade yttre miljöerna, där det noggrant skulpterade gräsmattelandskapet ger byggnaderna en passande inramning.