Stäng fönster Stockholm kn, MALSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991117

OMRÅDE
I detta område i norra Sätra finns tre stycken trevånings lamellhus, förlagda på tre sidor om en inre gård.

Området avgränsas i norr av Björksätravägen, i nordöst av Frösätrabacken. Vid gränsen i sydöst och söder finns ett parti med utsparad naturmark, delvis bestående av en bergsknalle. I väster finns ett grönstråk med en gångväg, Örnsätrastigen. Den norra delen av området består av en parkeringsplats på plan mark invid Björksätravägen. Lamellhusen ligger på kanten av en höjd. Utanför husen sluttar marken år norr, öster och sydöst; här finns gräsmattor och träddungar. Byggnadernas placering gör att det inre gårdsrummet blir öppet åt sydväst. En asfalterad angörings- och entrégata leder från Frösätrabacken, förbi garagen i den nordvästra byggnadens suterrängvåning, och upp till gården, förbi husentréerna. Gårdens inre är gräsmattebevuxen, här finns även en stor lekplats, olika löv- och barrträd samt buskar. Vid lamellhusens gårdsfasader finns smala buskplanteringar.

· Våningar: 3, samt suterrängvåning.
· Tak: flacka papptäckta sadeltak med utskjutande takfot.
· Fasad: vitmålad slätputs.
· Sockel: ljusgråmålad puts.
· Fönster: en-, två- eller treluftsfönster med mittposter. Materialet är vit aluminiumplåt. Fönstren har ofta bröstningar i ljusblått målad träpanel.
· Balkong: indragna balkonger på gårdsfasaderna, med bottenplatta som skjuter ut en bit från fasadlivet. Fronter i grå korrugerad aluminiumplåt och överliggare i aluminium.
· Entré: aningen indragna från fasadlivet med omfattningar av kalksten. Trappsteg i kalksten. Glasade dörrar i mörk teak med över- och sidoljus. I dörrarnas rutor är portnumren etsade.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rum och kök.
· Förändringar: fasaderna ommålade, ursprungligen var de ljust ädelputsade. Inplåtade fönster.

Varje hus har tre entréer som är vända mot gården. Trapploppen markeras av ett liggande rektangulärt fönster i fasaden ovan entréerna. Suterrängvåningen i längan mot nordväst innehåller garage, med portar i ljusblåmålad träpanel. Byggnaden mot nordöst har kontor med mera i suterrängvåningen; fönstren här är försedda med vita galler. Längan mot sydöst inrymmer ett daghem i sin suterrängvåning.

KOMMENTAR
Byggnaderna i detta område karaktäriseras av ett sparsmakat arkitektoniskt utförande och av en stor omsorg när det gäller materialvalet, man kan till exempel notera fönsterbröstningarna och teakportarna med sina etsade nummer i rutorna och kalkstensomfattningar. Gårdsmiljön är skyddad och omsorgsfullt gestaltad med sitt utsparade naturparti. Förutom de omputsade fasaderna och de förändrade fönstren är byggnaderna välbevarade.