Stäng fönster Stockholm kn, KVICKSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991117

OMRÅDE
I detta område i nordöstra Sätra finns ett hundratal likartat utformade villor och kedjehus i två kvarter.

Gräns i nordväst är Kråksätrabacken, gatan löper ned mellan de bägge kvarteren. I öster utgörs gränsen av Ålgrytevägen. Runtom området i övriga väderstreck finns kuperad skogsmark. Terrängen i områdets norra del är mer kuperad, i övigt sluttar marken svagt åt söder och sydost. Från Kråksätrabacken och Ålgrytevägen leder angöringsgator in mellan husraderna. Flera gångstråk löper genom området. I kvarterens grönytor finns gräsytor med enstaka träd och buskar. Här finns även låga murar i formgjuten betong som hanterar nivåskillnader och inramar häckar. I kvarteret Transätras inre finns en lekplats.

Husens tomter är indelade i en mindre främre del mot angöringsgatan, och en större bakre del. Tomterna kringgärdas av staket, de inrymmer gräsmattor, rabatter, buskar, träd av olika slag och uteplatser med betongplattor på marken. Till entréerna leder betongplattelagda gångar, och/eller trappor i betong.

· Våningar: 2, 2 med suterrängvåning.
· Tak: flacka pulpettak, svart plåt, svart plåtinklädd takfot, takomfattning av brunbetsad liggande panel. Taken skjuter ut över balkongfasaderna.
· Fasad: stående brunbetsad panel på övre av fasad på långsidor. I övrigt stående smala preobasbehandlade lättbetongelement med olika kulörer på gavlar och långsidor. Vanlig, troligen ursprunglig, färgkombination är beige och brunt.
· Sockel: betong, ofta vitmålad.
· Fönster: kvadratiska en- och tvåluftsfönster, med sidoställd mittpost. Smala liggande enluftsfönster på övervåningarnas indragna parti. Trä, vanligen vitmålat.
· Balkong: utanpåliggande, fronter i brunbetsad träpanel, överliggare i brunbetsat trä. Balkongerna förankras i taken med brunbetsade trästag.
· Entré: på gavlar, indragna, dörrar i träpanel, med sidoljus. Väggar och tak i indragningen i brunbetsat trä.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 5-6 rum och kök.
· Förändringar: nya fasadkulörer på vissa hus; tex. rött eller blått. Vissa tillbyggda övervåningar så att den karaktäristiska indragningen har försvunnit. Vissa byggnader har försetts med altaner.

I området finns villor med garage i suterrängvåningen, villor på plan mark med fristående garage samt kedjehus med eller utan suterrängvåning. Husen är i det närmaste helt kvadratiska till planformen och har en indragen övre våning mot gata eller trädgård. På långsidor mot gata finns fönsterbröstningar i träpanel eller aluminiumplåt i markvåningarna. Villorna med suterrängvåning har franska balkonger. Balkong- och altandörrar är utförda i trä, vitmålade.

Garagen har pulpettak i papp och fasader i träpanel, ofta brunbetsad, samt smala liggande enluftsfönster. Garageportar i brunbetsad panel. På kedjehusen skjuter garagen ut så att trädgårdarna delas av från varandra.

KOMMENTAR
Byggnaderna karaktäriseras av en genomtänkt och konsekvent utförd arkitektonisk gestaltning där ett kännetecken är de kubiska, lådliknande, volymerna och de indragna övervåningarna. Vidare kan man notera det konsekventa användandet av de olika fasadmaterialen lättbetongelement och träpanel, och den tidstypiska färgskalan; brunt och beige.

Trots förändringarna, tex. de nya fasadkulörerna på många hus, är området som helhet välbevarat och kännetecknas av en långt gången enhetlighet. Variation skapas av de olika hustyperna, den kuperade terrängen och den rikliga växtligheten.