Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 20:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området med två grupper av punkthus ligger i nordöstra delen av Södra Biskopsgården. I en dalsänka vid slutet av Höstvädersgatan ligger kvarteret Blixten med en rad av sju stycken gula elvavånings punkthus med källare, en tvättstuga och ett daghem. Sydöst därom på en höjd ligger kvarteret Blåsten med sex stycken vita åttavånings punkthus, en före detta lekskola och en tvättstuga, placerade i ring runt den parkeringsplats som avslutar angöringsgatan från Sommarvädersgatan.

Vid Höstvädersgatan ligger punkthusen i anslutning till trottoaren. Marken runt husen är främst anpassad för bilangöring, parkering och för att man skall kunna köra fram till garagen i husens bottenvåning. Därför är merparten av marken asfalterad. Några mindre planteringar finns runt entréerna och i anslutning till pisk- och lekplatserna vid parkeringsplatsen mellan respektive hus. Husgruppen på höjden är mer friliggande i den kuperade och trädbevuxna terrängen. Smala gångvägar ansluter mellan punkthusen och den centrala parkeringsplatsen. Lekplatser ligger i det anslutande parkområdet bland annat intill den friliggande tvättstugan i sluttningen ner mot kvarteret Jordbävningen.

BYGGNADER
Punkthusen har en H-formad planform med entréerna placerade i det indragna mittpartiet. Det uppglasade entrépartiet ligger indraget i förhållande till fasadlivet vars bärning tas upp av en kraftig pelare. Husen är uppförda med en stomme av bärande ytter och innerväggar liksom bjälklag av betong. Taket är klätt med galvad plåt och har en ovanlig konstruktion med invändig vattenavrinning. Det valmade taket avslutas med ett uppåtvinklat takfall mot takfoten, vilket skapar en markerande plåtgesims i fasad. Bottenvåningens och nedersta bostadsvåningens fasader är putsade medan övriga våningsplan är klädda med korrugerad eternit. Vid Höstvädersgatan är eterniten gulmålad medan den vid Sommarvädersgatan är ljusgrå. Punkthusen har inga traditionella balkonger. På vissa hus finns det istället mycket små vädringsbalkonger som är helt indragna bakom ytterfasaden med en öppning motsvarande en fönsterruta.

Våningar: 8 och 11 våningar med källare
Stomme/konstruktion: bjälklag samt bärande ytter- och innerväggar av betong
Fasad: korrugerad eternit
Fasadfärg: vita och gula
Takform: valmat brutet tälttak med invändig avrinning
Takmaterial: galvad plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Inom kvarteret Blåsten har det mest västra punkthuset en större utbyggnad i ett plan, ursprungligen byggd för att inrymma en lekskola. Denna enplansbyggnad som idag inrymmer allaktivitetslokaler har vitmålad träpanel och ett flackt gråsvart papptak. I det intilliggande grönområdet ligger står i anslutning till punkthuset en skulptur benämnd "skrotskulpturen" vilken enligt uppgifter skall vara gjord av en tidigare anställd på den intilliggande panncentralen. Ytterligare ett daghem byggdes 1971 norr om punkthusen i kvarteret Blixten. Daghemmet har en tidstypisk utformning med gul träpanel, sadeltak med tegelpannor och fönsterband med låg bröstning.

Med början 1993 genomfördes en ombyggnad av punkthusen vilken framför allt innebar en fasadrenovering. De nedre två våningarna tilläggsisolerades och spritputsades. Den korrugerade eterniten målades. Entrepartier och fönster byttes ut.

KOMMENTAR
De två husgrupperna har i princip samma byggnadsutformning förutom fasadfärg och bottenvåningens planlösning - med eller utan garage. Skillnader i husens placering i landskapet ger dock kvarteren helt olika karaktär. Medan punkthusen i kvarteret Blixten i första hand är relaterade till gatan med stora intilliggande asfalterade ytor, så är husen i kvarteret Blåsten istället inpassade i den kuperade terrängen såsom traditionella hus i park.