Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 16:2 BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Svartedalens Sjukhem ligger på en höjd i nordligaste Svartedalen. Svartedalsskolan ligger i svackan nedanför gräskullen i väster och i norr finns tre gruppbostäder byggda 1992, röda tegelhus med fyra våningar. Bebyggelsen utgör tillsammans en U-form. I söder breder ett mindre villaområden ut sig på den lågläntare marken, med hus från 1930-1970-talen. I övrigt är det kuperad skogsterräng tätt inpå området.

BYGGNAD
Den långsträckta byggnaden av betong med fyra våningar har ett markerat framskjutande centralt parti och är klätt med rött fasadtegel. Första våningen har bärande betongpelare och plywood i fasadliv bakom teglet. Taket är i fasadliv och en brun korrugerad plåtavtäckning löper runtom. Stora indragna balkonger vetter åt väster. Fönstrens tjocka vita metallfoder är iögonfallande. På baksidan är entrén belägen med glasat vindfång, intill den stora utbyggnaden i en våning klädd med röd träpanel och valmat sadeltak. Söder om denna finns en lastbrygga. Fasaden är slät. Spår av bokstäverna för Svartedalens Sjukhem finns på fasaden i nordöst. På taket finns ett stort fläkthus i mitten av östsidan, klätt med brun plåtpanel. Taket är plåtbelagt och har påbyggnader som gör takformen svårdefinierad, men är närmast ett flackt sadeltak med olika långa takfall. Även på gavlarna finns utskjutande partier och entréer.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: närmast ett flackt sadeltak med olika långa takfall
Takmaterial: brun plåtpanel
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, vindfång, lastbrygga

Ursprungligen hade byggnaden fönster av målad furu och taket var ett svagt lutande motfallstak med koppar på takhuven och murkrönens avtäckning. Troligen fungerade inte avrinningen, för 1981 höjdes taket och plåtlades. 1983 gjordes ett fläkthus på taket och fönstren byttes för energisparande. Fönsterbytet medförde en kraftig förändring av fasaduttrycket, även om de nya till viss grad liknar de gamla. Karaktären av fönsterband ersattes med upphuggna fönstergrupperingar och på västra fasaden och gavlarna finns helt nya fönstertyper. Glasytan är mindre då plåtfodren (täckplåtarna) är betydligt tjockare nu. Byggnaden förlorade sin vertikallitet och sitt uttryck av att ligga lugnt och tungt på höjden.

1991 byggdes en större träutbyggnad på baksidan och 1998 glasades balkonger in och en ny gjordes i nordväst. Entrén på baksidan fick nytt vindfång.

KOMMENTAR
Byggnadens funktion och kontext är intakt och dess institutionskaraktär är tydlig. Fönsterbytet ändrade uttrycket men trots om- och tillbyggnaderna är huvuddragen välbevarade.