Stäng fönster Stockholm kn, SÄTRA STALL 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991125

Ridskola med stall och ridhus i nordvästra delen av Sätra

Anläggningen består av två större byggnader placerade i öst-västlig riktning samt ett antal mindre byggnader placerade i nord-sydlig eller öst-västlig riktning, på en tomt som sluttar mot syd. Tomten omges i norr och öster av Sätravarvsvägen, i söder av Sätragårdsvägen samt i väster av brant sluttande skogsmark. I norr vidtar även där skogsmark. I öster vidtar bebyggelsen i kvarteret Sätra Gård och i söder bebyggelsen i kvarteren Långsätra och Bredsätra. Byggnaderna omges av ett antal leriga hästhagar och vägar. Området ligger i den nordvästra utkanten av Sätras bebyggelse, alldeles intill det stora friluftsområde som sträcker sig ned till Mälaren.

Stall:
· Våningar: 2 vån
· Tak: Sadeltak, högt, svart korrugerad plåt.
· Fasad: Locklistpanel, rödmålad. Våningarna markeras av en horisontell skarv i panelen och ett horisontellt svart plåtbleck.
· Sockel: Grå
· Fönster: En- och tvåluftsfönster, vita träbågar, svarta foder. Husets västra ¾ utgörs av stall och denna del har i bottenvåningen liggande fönster med två mittspröjsar. Husets östra del har mot norr tre axlar med tvåluftsfönster, mot öster två tvåluftsfönster i övervåningen och mot söder i övervåningen några stora enluftsfönster med svarta järngaller framför. Gavelröstena har spröjsade halvcirkelfönster.
· Entré: Huset har dörrar och portar i svartmålad panel
· Stomme: Trä (Ej belagt)
Tvåvåningsbyggnad på norra delen av tomten. Mot ost finns en exteriör spiraltrappa i galvaniserat järn för utrymning. Stallet uppfördes 1932-1933 av Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap.

Ridhus:
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, svart korrugerad plåt.
· Fasad: Locklistpanel, rödmålad.
· Sockel: Betong
· Fönster: Mot öster och väster finns högt sittande enluftsfönster i bruna träbågar med svarta foder. Mot söder sitter liggande fönster med två mittspröjsar.
· Entré: Portar och dörrar är av svartmålad panel. Ovanför personingången sitter ett litet skärmtak.
Hög envåningsbyggnad på södra delen av tomten. Ridhuset uppfördes 1965-1974 av tekniska avdelningen på Stockholms stads idrotts- och friluftsstyrelse.

Omklädningsbyggnad:
· Våningar: 1 vån
· Fasad: Locklistpanel, rödmålad, svarta knutbrädor.
· Sockel: Putsad, hög.
· Fönster: Smala vita enluftsfönster i trä med svarta foder.
· Entré: Förstukvist med skärmtak på stolpar och trallar av tryckimpregnerat trä. Entrédörren är vit.
Liten envåningsbyggnad på den västra delen av tomten

På norra delen av tomten finns även en smedja samt ett par förråds- och maskinskjul med pulpettak och röd panel. Smedjan uppfördes 1967-1970 av Mälarhöjdens ridskola och är en liten putsad byggnad i en våning.

KOMMENTAR
Området påvisar en anknytning till lantbrukshistorien i området och står på så vis för en obruten kontinuitet. Det är ett positivt inslag i miljön och dess verksamhet fyller en social funktion.