Stäng fönster Stockholm kn, FURUHOLMEN 4 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Radhusområde på en höjdsträckning i Skärholmens norra utkant.

I kuperad terräng klättrar husraderna, växelvis i nord-sydlig och öst-västlig sträckning, från lägre till högre nivåer och bildar innergårdar med delvis utsparad natur. Här och var finns platåer med plan mark. På gårdsbildningarna finns lekplatser. Området begränsas norrut och österut av matargatan Vårholmsbackarna, bortanför vilken ett litet villaområde och ett stort friluftsområde mot Mälaren tar vid. Mot väst och sydväst vidtar andra bostadsområden i stadsdelen Vårberg. Mot syd ligger Lillholmsskolan och mot sydost skivhusområden i Skärholmen. Höjden medför att utsikten är milsvid åt samtliga väderstreck. Området nås med bil via Bullerholmsgränd, Vårholmsgränd och Högholmsgränd i norr. Från dessa gator angöres garagelängor, parkeringsplatser och entrégator. Garagelängorna och parkeringsplatserna är huvudsakligen placerade i områdets norra utkant men ett antal är insprängda centralt i området. Entrégatorna söker sig fram mellan gårdsbildningarna och löper sedan runt gårdarna. Från söder nås området via ett flertal gångvägar. Husen har små trädgårdar både på fram- och baksidorna. Trädgårdarna är individuellt utformade, ofta med gräsmattor och markbeläggning av betongplattor. De inhägnas i huvudsak av låga häckar och avskärmas mot grannen av bruna, korta träplank.

Radhuslängor:
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor
· Fasad: Gavelrösten av brun panel, gavlar och brandväggar av gult tegel, övriga fasader av panel, huvudsakligen i rött, brunt, gult och grönt men även blått och aprikos förekommer
· Sockel: Putsad
· Fönster: En- och tvåluftsfönster, ursprungligen i tunt vitt trä utan omfattningar
· Balkonger: Oregelbundet förekommande, omväxlande på bottenvåningen och övervåningen, utanpåliggande, med fronter av panel i samma kulör som fasaden
· Entré: Papptäckt flackt pulpetskärmtak av trä, lackade trälaminatdörrar
· Lägenhetsstorlekar: 6 rok
· Förändringar: Många fönster har blivit utbytta till grövre i olika material och ibland med grova omfattningar. Många entréer är idag individuellt utformade med t ex förstukvist med sadeltak. Många entrédörrar är utbytta. Fasaderna är ofta ommålade individuellt per enhet vilket medför många varierade toner. Trädgårdarna är ibland kompletterade med förrådsbodar.
198 radhus i längor om två våningar med källare, som ibland är i suterräng. Där suterrängvåningen är vänd mot gatan finns garage i suterrängvåningen, annars inte. Längorna innehåller 2-7 enheter. De har en från början asymmetrisk fönsterindelning samt en kombination av gult tegel och en panel vars kulör i varierad grad harmonierar med teglet. På vissa ställen ligger längorna i sluttning så att taknivån trappas upp steg för steg.

Garagelängor:
· Tak: Pulpet, sinuskorrugerad plåt
· Fasad: Betongelement, mörkgråa, höga smala med synlig ballast
· Sockel: Betongelement, mörkgråa, med synlig ballast
· Entré: Vipportar klädda med grön korrugerad plåt
· Stomme: Betong
Längorna är placerade i och i utkanten av bostadsområdet. På vissa ställen är längorna placerade i sluttande terräng så att taknivån trappas upp steg för steg. I nordväst ligger de längs en slingrande väg på bergskanten.

KOMMENTAR
Välplanerad miljö med spännande övergångar mellan de olika gårdsbildningarna. Den kuperade terrängen på höjden skapar dynamik och strålande utsiktspunkter i området. Bostadsbebyggelsen har, med avseende på färgsättning och yttre detaljer, blivit alltmer varierad med tiden. Bebyggelsen i stort karaktäriseras dock av en stor enhetlighet.