Stäng fönster Stockholm kn, FURUHOLMEN 202 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Fritidshemmet Buller, Inventerat 991222

Fritidshemsbyggnad placerad på en tomt mitt i ett stort radhusområde i norra delen av Skärholmen.

Tomten ligger i en mycket svag sluttning mot sydost. Byggnaden nås per bil via angöringsgatan Bullerholmsgränd från norr. Flera mindre kombinerade gång- och cykelvägar samt entrégator leder fram till tomten. Tomten är inhägnad av ett lågt rött staket. Mot norr ligger byggnaden i tomtgränsen. Innanför staketet växer en häck. Marken är asfalterad och gräsbevuxen. På gården finns ett par höga tallar och en sandlåda. Där finns även ett förrådsskjul med ett flackt pyramidtak, gul panel, betongsockel och gröna dörrar.

BYGGNAD
· Tak: Pulpet, flackt, svart plåtlist
· Fasad: Gul lockpanel
· Sockel: Grått skivmaterial
· Fönster: Vitt trä, tvåluftsfönster med högt placerad tvärpost ställda för sig eller i par, liggande enluftsfönster
· Entré: Dörr i grön panel med sidoljus, brant sluttande skärmtak av korrugerad plåt uppburet av gula trästolpar, veranda, trapp och ramp av brunt trä, på verandan sittbänkar av ljusgrönt trä
· Stomme: Trä
Gavlarna har en rak vågrät överkant vilka döljer takets flacka takfall.

KOMMENTAR
Denna vanligt förekommande daghemstyp utgörs av en låg trälänga med ett modernistiskt formspråk. Den karaktäriseras av en ren och avskalad exteriör där det flacka pulpettaket, den stående träpanelen och det markerade skärmtaket är återkommande drag. ( För fler exempel se: Laxholmen 4 i Vårberg, Furuholmen 202 och Korsholmen 61 i Skärholmen, samt Långsätra 2 och Kråksätra 2 i Sätra).